Започнал от родния ѝ град, продължил през училища и академии тук и навън (където става шампион в дисциплините Текстил и Живопис) и повлиян дълбоко от приятелството ѝ с Кольо Карамфилов, сега той я отвежда до груповата изложба Арт старт: Млади художници, които да следим през 2018. Да, Калина определено е такъв артист, а рисунките ѝ – деликатни като полуизтрит спомен от детството, пазен в стария семеен албум – ще са в галерия Credo Bonum до 9 февруари. Минете, най-малкото за да видите картината вдясно в истинския ѝ размер, преди в А5 да ѝ намерите място на стената си.

Моментът, когато си тръгна от академията Брера в Милано
Тръгнах си със самочувствие, заредена с много сила и вдъхновение за работа. Престоят в Италия ми даде вътрешна свобода и усещането, че това, което правя, наистина има смисъл и се оценява – неща, които смятам за изключително важни за развитието на всеки художник.

Моментът, когато за първи път хареса своя рисунка
Имам спомен за една любима рисунка, която направих на 10 години. Морско дъно във формата на таралеж.

Моментът, в който гледаш стари семейни албуми
Вадя чекмеджето със снимките и започвам. Харесва ми да се връщам в миналото и да мечтая за бъдещето. Чувствам се уютно и спокойно.

Моментът, когато махаш детайли от рисунката и някой остава без лице
Самият процес на работата ме насочва. При мен винаги съществува усещането за излишност. Понякога буквализмът пречи на картината да оживее. Махам части от нея и дорисувам други детайли, докато не усетя духа ѝ и не стана подвластна на атмосферата ѝ. Тогава спирам.

Моментът, който искаш да ти се случва по-често
Този, в който се ражда нова идея и заживявам с нея.

Моментът, в който правиш грешка, но не може просто да скъсаш листа
Грешките са нещо, което ценя. С тяхна помощ се получават някои от картините, които след време харесвам най-много. Въпреки че се подлагам на изтощителна борба, в тези моменти се раждат и много от идеите за бъдещите ми работи.

Моментът, в който щастието ти изглежда проста работа
Когато дъщеря ми се смее.

Калина Мавродиева е на saatchiart.com/Mavro