"Често най-любимите ми рисунки са малките драсканици в скицника ми, а не тези, които се харесват на повечето хора", казва ни Калина, затова я молим да ни покаже няколко страници от него, докато ни споделя за най-голямата си обсесия и най-сладките си 40 минути.
Моментът, когато се замисли дали да не станеш художник
Още в гимназията мечтаех за това, но нямах куража да го осъществя. Повратният момент беше по време на една много стресираща сесия, която ме накара да осъзная, че курсовите, които имах да пиша, са ми напълно безинтересни, с изключение на тези, свързани с изкуство и философия.
Моментът, когато подготвяше портфолио за арт университет
Докато се готвех за кандидатстване в Художествената академия в София, работех нощни смени в офис. Тогава достатъчно сън и достатъчно рисуване бяха почти невъзможни. Междувременно обаче с приятеля ми решихме да опитаме да живеем в Англия, където сме вече от почти година.
Моментът, когато самолетът излетя и София остана зад гърба ти
Почувствах лекота и вълнение, че започвам нов живот.
В момента, в който се върнеш в България…
Най-вероятно първо ще отида на гости на най-добрата ми приятелка. А след това все пак ще карам изпити по рисуване в НХА и ще се надявам да ме приемат.
Моментът, когато откри най‑любимата си техника
По-скоро е материал – акварела. Обсебих се и не съм спряла да търся различни начини да го прилагам и да се развивам.
Моментът, когато илюстрираш поезия
Изисква смелост, защото се занимавам сериозно с рисуване отскоро и съм далеч от илюстраторите, които уважавам и ме вдъхновяват. Но често, като чета стихове, въображението ми хуква в различни посоки, а това създава проблеми, които могат да се решат само на хартия.
Моментите, когато обичаш да си сама със себе си
Те са ми едни от любимите. Обичам да се возя на втория етаж на английските автобуси, което ми се случва често и по много. Отнема 40 минути да стигна до университета и през това време слушам музика и се наслаждавам на пейзажите, които се сменят пред мен, било то градски, индустриални или природни. Често снимам неща, които забелязвам, и ги използвам за вдъхновение за рисунки. Така никога не се чудя какво да нарисувам.

Калина Пеева е на instagram.com/kallypea