Сега разбрахме, че предстои да извади скейт скиците си Skateches във вид на книга, и нормално, поискахме цялата история. В нея има малко народни танци, едно здраво браво от стилиста на Кание Уест и, най-вече, неволно преследване на хора и моменти из живота. Ето как се прави.

Моментът, в който стана Stalker
Когато приятел ми каза "ти си егати стокъра", защото му споделих, че след толкова илюстрации, рисунки и колажи на Lawson Rhys Taylor, ще правя и книга за него. Той е модел от Великобритания, добър човек с хиляда занимания и вече мой почитател и приятел. Първо дойде името на книгата ми – Stalker, и после го приех и за псевдоним, защото рисувам хора и моменти от живота, а тях някак си все излиза, че ги "преследваш".

Моментът, в който виждаш нещо и ръцете те сърбят
Лайфстайл моменти – и снимки! Разхождаш се и виждаш група скейтъри, които са се скупчили над камера и гледат току-що заснетия трик. Вдъхновява ме фотографията. Ако попадна на някоя снимка, когато съм навън, и не мога да я илюстрирам веднага, наистина ме засърбяват ръцете.

Моментът, когато си каза "Това е като от филм"
Когато пуснах Stalker онлайн, говорих с Lawson, а стилистът на Кание Уест беше до него и ми каза, че книгата е велика. Или когато от швейцарската скейт марка Jilt Clothing се свързаха с мен и искаха да нарисувам стикери за тях – и после, когато ми станаха приятели. Когато Lizard King написа "Fuck yeah. Killing it" под илюстрацията в инстаграм, която му бях направила.

Моментът, в който реши, че ще рисуваш
Когато мама записа мен на народни танци, а сестра ми – на кръжок по рисуване. Народните танци ми бяха досадни и ми звучеше по-интересно да кажеш "Виж какво нарисувах", отколкото "знам нова комбинация". Не ме записаха на кръжок по рисуване, но в пети клас влязох в художествената паралелка.

Моментът на съмнение
Случва се често – още от малка съм така. Но за моя голяма радост имам прекрасно семейство и приятели, които да ми напомнят, че точно това, в което се съмнявам, въобще не е на място и всичко е само в моята глава.

Моментът, в който зацикляш
Идва веднага след момента на съмнение. Когато положението стане трагично до толкова, че лягам на дивана и гледам тавана с празен поглед, просто излизам навън или си пускам филм, анимация, shame songs. Или пък разглеждам сайтове за илюстрация, за да ме разсеят. След това се връщам отново към работа. Помага.

Моментът, когато си на правилното място
Когато съм с хората, за които знам, че винаги ще са до мен. И са.

Михаела е на stalkertheartbook.tumblr.com.