Третият ѝ път пред радара ни е за щастие: бърз поглед към новите ѝ чудо-илюстрации за издателство Лист стига, за да отворим точно сега сърцето на списанието си за Мила. "Невероятно оригинална и пленяваща с необичайния си език история", казва ни за детската Земното кълбо се върти от Гъртруд Стайн, писана с нарочно сбъркана граматика, но това не е първата книжка с илюстрации от Мила. Ще я разпознаете и в Морис, или къщичката на рибаря, а в портфолиото ѝ гледаме и няколко жестоки комикса. Какво още не знаете за артиста, който утре вече ще е на стената ви? Много. Да поразсеем мъглата.

Моментът, когато изкуството трайно се нанесе в живота ти

То винаги си е било там. С изключение на един малък епизод на около 3-годишна възраст, когато силно мечтаех да стана цигуларка и да свиря в Royal Albert Hall, обута в червените си лачени обувки (които, за жалост, ми бяха големи и сигурно затова мечтата не се сбъдна).

Моментът, когато сама си си най-добрият модел
Чувала съм, че всеки художник рисува себе си, къде умишлено, къде случайно. Така и аз понякога не се разпознавам, но другите ме откриват в някоя моя работа. Според Хемингуей човек трябва да пише за неща, които познава – може би, рисувайки себе си, правя точно това.

Моментът, когато една рисунка не стига и правиш серия
Когато тази рисунка не става. Тогава съм способна да направя огромна серия от слабо различаващи се изображения, докато накрая просто не сменя генерално композицията и целия замисъл и не започна нова (серия).

Моментът на пълен дзен
Пълният дзен е крехко нещо, но го намирам сред прохладна гора край морето. Или когато зачерквам точка от списъка със задачи, който винаги си водя, за да не забравя или забавя нещо прекалено дълго.

Моментът, в който хващаш четката и започваш нещо ново
Обичам утрините и да започвам новите неща с новия ден. Това е идиличната ми представа за работния процес, която често бива нарушена, като след някое такова слънчево начало вземе да ми се получи чак с настъпването на вечерта. Междувременно, за да има процес изобщо, дебнещите отвсякъде монитори трябва да бъдат изключени.

Моментът, в който супер идеи идват от неочаквани места
Колкото по-далеч от работното място, толкова по-вълнуващи идеи идват. Разстоянието дотам пък ги тества.

Моментът, когато ти идва сама да се потупаш по рамото

Когато прескоча такъв, в който съм си била шамари.

Мила Янева е на behance.net/YanevaMilla
Земното кълбо се върти е в книжарниците за 11.98лв