Но нека не изглежда, че Нора само се шегува – тя е магистър живописец със специализация в Англия и няколко самостоятелни изложби. Последната, Космос, беше наредена тук по-рано през 2018, а преди нея Криеница показа в Лесвос (Гърция) няколко подобни на хора щрауси с посвещение към мигрантите и склонността ни да заравяме глави в пясъка, щом чуем нещо по темата. Напоследък Нора не се оставя на носталгията по рисуването върху хартия и платно, а действа към нови хоризонти с дигитални илюстрации. Картините се появяват, докато пътува, докато дъщеря й спи, докато непознати се срещат в бар. Или докато гледа страхотните човеци в дивата природа.

Моментът, в който през прозореца се сменят гледки
През последните две години животът ми е разделен между Атина и София и зад гърба ми се натрупаха много полети. Колкото повече стават, толкова повече ме изморяват, те нямат очарованието и непринудеността на пътуването с кола или влак. Тайно мечтая за екзотично пътешествие като във филма Дарджийлинг ООД на Уес Андерсън, но да е зима и крайната цел да е Санкт Петербург. Засега най-дългото ми железопътно пътуване остава Единбург-Лондон: бях сама, гледките през прозореца бяха драматично британски, мокри и зелени, в пълна хармония с вътрешния ми свят тогава.

Моментът, в който си каза "а, можела съм и това да правя"

Когато направих сос Болонезе.
Моментът, когато прие рисуването си на сериозно
Последните две години в Художествената гимназия ме срещнаха с моя любим учител по рисуване Катя Фотева. С нейна помощ, подобно на Андерсеновата приказка, успях от едно плахо дете да се превърна в лебед. Общуването с нея ме научи на трудолюбие, показа ми пътя на себепознаването като личност, а впоследствие и като артист.
Моментът, когато наблюдаваш животно за портрет

Обожавам животните. Мисля, че са страхотни човеци.

Моментът, когато чу на живо любима банда
Сещам се за любим концерт от лятото на 2014, когато с приятели направихме трип до Верона, за да гледаме Arctic Monkeys и The Kills. Наричаме този спомен "във Верона на кашона", защото след концерта спахме в един двор, не намерихме друга алтернатива.
Моментът, когато за последно те обзе паника
Паникьор съм голям, особено за дреболии. Емоционален, нетърпелив и първичен човек съм и това често ме поставя в стресови ситуации. Когато става въпрос за сериозни неща и нося отговорност обаче, се мобилизирам и успявам да преодолея доста трудности.

Моментът, когато откри какво значи истинско спокойствие
Когато разбрах за съществуването на Борис (нейният съпруг – бел. ред.).
Нора Ампова е на instagram.com/nora_ampova