Тя е артист, обучен в лондонския Goldsmiths, и е еднакво про в илюстрациите, анимациите, колажите, хартиените скулптури, интериорната декорация и дизайна на книги. Работите ѝ са били по галерии и фестивали из цяла Европа, а сега на Sofia Art Book Fair разлистваме три проекта с нейно участие: POHOW (микс от карти, текст и архитектурни скици на баща ѝ – Владимир Попов), Famulus (илюстриран сборник със стихове на Мария Кхан) и Snake Father (комикс за сливането на човешкото и животинското в семейната среда). Преди това обаче правим още 7 крачки към опознаването на Рада, приближете се с нас.

В моментите, когато имаш 15 секунди да се представиш, казваш:
Аз съм Рада и ми харесва да се самоназовавам "холистичен дизайнер". Живея между Лондон и Барселона и съм от България.

Моментът, в който изкуството ти стана слабост и сила
Когато се роди дъщеря ми Софи преди 13 години. Усетих, че е време да хвана подходящ занаят.

Моментът, в който овладя хартията като материал
През последната година в Goldsmiths правих шаблони от хартия за сито на илюстрациите си. Харесвах шаблоните твърде много и ги снимах, а и така и не остана време за ситопечат. Хартията е бърза, спорадична, лека, ненатрапчива. Откакто се помня я обичам и дано да имам възможност да правя повече хартиени неща и да разуча разни техники.

Моментът, когато се питаш "Защо станах артист?"
Когато си спомням за следването ми в СУ, специалност Славянска филология, и репортажните ми материали за Радио България по това време.

Моментът, в който избираш изкуство за вкъщи
Купувам шоколад само заради опаковката и я слагам на стената, наред със скици на неща, по които работя и подаръци от роднини и приятели –
маслена живопис, етикети, картички, акварел, молив, снимчици, детски творби и текстове… Последно купих много хубави картички с археологически артефакти от музея във Варна.

Моментът, в който Лондон ти е най на сърце
Когато разхождам кучето ни Холи в близката до дома ни гора. Когато съм в лодка по един от каналите. Когато вали и затова трябва да се правят важни и интересни неща у дома, без да те изкушава някакво хубаво време навън.

Моментът, в който си мислиш "Животът ми прилича на…"

Ходене по въже – овладяване на баланса.

Рада Люис е на radalewis.com и instagram.com/radalewis