Точно тези разходки по тъмно са ѝ най-яркият спомен от лятото, а когато са дълги и без посока – още по-хубаво. Обича и йога, и времето насаме със себе си, и добре разграфения ден, а ако в плана за днес влиза и малко рисуване, то ще е с музикален съпровод – я от Лана, я от Garbage, я от Kings of Leon. Какво излиза изпод ръката ѝ в такъв момент виждате вдясно, а надолу питаме за още седем мига на Радостина.

Моментът, когато се научи да рисуваш така
От малка рисувам. Задавала съм си различни теми, но бързо открих, че най обичам да рисувам хора. На 13 започнах с портретите и помня колко ме вдъхновяваше как всеки следващ беше по-добър и реалистичен. Така имах стимул да продължавам, за да видя докъде мога да стигна. Днес обаче наблягам на по-абстрактни работи – те са новото ми предизвикателство, в което виждам повече свобода и креативност.

Моментът, когато прескочи най-високата летва дотук
Като постигнах неща, които изглеждаха по-трудни, отколкото се оказаха. Идването ми в Англия например е едно от най-смелите неща, които съм правила. Дойдох сама и за седмица успях да свикна, да намеря приятели и да започна първата си работа в галерия.

Моментът, когато започваш чисто нов скицник
Още докато съм в книжарницата и се чудя да го взема ли, вече си представям какво бих рисувала вътре, какви материали бих ползвала. Обичам да давам теми на скицниците си – например за малки портрети, за летеринг експерименти, за абстрактни рисунки… Винаги си мисля как този ще е скицникът с перфектни рисунки, изцяло запълнен, без скъсани страници. Често обаче става точно обратното – има и колажи, и празни листа, и залепени рисунки от друг скицник.

Моментът, когато избираш следващия си модел

Избирам ги внимателно. Това са известни личности или литературни герои, които са ме вдъхновили с творчеството или начина си на живот. Подбирам грижливо и музиката си, защото тя рефлектира над рисунката. И винаги рисувам първо човека, а когато е почти завършен, преценявам каква да е композицията около него. Сред любимите ми модели са Били Холидей и Фрида. За следващия обмислям Джим Морисън.

Моментът, в който обичаш да се усамотяваш със скицника
Като открия нов плейлист или нов артист, първото нещо, което ми идва да направя, е да започна да рисувам, без да очаквам перфектен резултат. Рисувам скици върху скици, пиша неща и не мисля много какво правя. Като приключа, оставям скицника за 10 минути и после се връщам да видя има ли поне една идея, която да мога да развия.

Моментът на пълно щастие
Когато тази спонтанна линия, която ми се струва по-скоро излишна и рискована, се окаже добра идея и рисунката оцелява.

Най-лекият момент от деня ти
Вечер, когато знам, че всичко, запланувано за деня, е вече свършено и спокойно мога да се насладя на горещ шоколад и хубав филм.

Радостина Панчева е на instagram.com/rpnchv