Роза завършва Книга и печатна графика в НХА, после живее в Щатите, където и преподава – в Пенсилванския колеж по технологиите се изправя пред студенти, за да говори за дизайн, цвят и рисунка. Сега отново е тук и фокусът пак е учебен – Роза прави доктората си в Академията. Рисуването ѝ е любимо, "защото означава да мислиш с молив в ръка", за което често я вдъхновяват и колаборации с други артисти. Ще ви каже още, че си почива в тишина, а за фамилното си име – че означава горящо желязо. Ето и какво друго я разпалва:
Моментът, в който се влюби в книгите
Когато разбрах, че те са нещо между скулптури и сгради, сред които можеш да се чувстваш приятно. Имах щастието страхотен артист и приятел, Гретчен Мойер, да ми покаже как се прави празна книга от А до Я. За съжаление тя не е вече сред нас, но се надявам всеки път, като работя с хартия или правя книга, да предизвиквам усмивки в облаците.
Моментът, в който за пръв път се изправи пред студенти
Преди точно десет години, те бяха първокурсници, предметът – Oснови на рисуването от натура, мястото – градчето Уилиямспорт, щата Пенсилвания. Предизвикателството беше да не говоря бързо и гласът ми да не се губи в огромното студио. Останалото научих в движение.

Моментът, когато наскоро чужда работа те накара да ахнеш
Последно ми харесаха работите на Руди Нинов в изложбата Гравитацията работи само когато погледнеш надолу във Васка Емануилова. Също ми допадна цветният проект-рисунка на графити артиста Glow Graff, който забелязах по време на един групов проект, в който участвах наскоро. Впечатлиха ме и живописните работи и рисунки от изложбите на Антон Терзиев – Малки победи в Аросита, и на проф. Свилен Стефанов – Визия на границата на случайността в One Gallery.
Моментът, след който се чувстваш у дома на ново място
Когато намеря приятели. Чувствам се у дома в атмосфера, в която пространството, предметите и светлината са ми близки от дълго време. Отнема ми доста да опозная нови места и да ги харесам истински, дори и да са най-прекрасните.
Моментът от живота в София, който е като в никой друг град
Времето с близките хора, пролетта и лятото.
Моментът, в който трябва да събудиш идеите
За да си говоря на четири очи с тях, спирам да гледам листа или компютъра и харесвам да ходя бързо, по възможност сред природа и без много хора. Тогава започвам да виждам идеите си – понякога почти веднага, понякога отнема време. Ако е студено и не мога да съм навън, обичам също да обикалям в кръг в студиото си, докато някоя мисъл ме спре.

Моментът, който те разсмя до сълзи
Когато наскоро ми се наложи да произведа хубава снимка на себе си в рамките на няколко часа. Бях прекарала предишните три дни в боядисване на триметрови стени с валяче с дебелина два сантиметра диаметър.

Роза Бренайзен е на rozabreneisen.com