7 момента на Симона Механджиева

Описва се като пламенен Стрелец, израснал в Русе, гледайки шантави анимации. „Винаги съм знаела, че ако има нещо, което ще надживее хората, това са историите“, споделя Симона, която успява да комбинира страстта си към изкуството и киното, като става анимационен режисьор. Изпращаме специален поздрав на художника и неин учител Хрисанд Хрисандов, който я научава, че ако твориш със страст, можеш да създадеш цели светове. Днес подвижните светове на Симона – анимациите DUO и The Dip, вече са пообиколили света с фестивали като Annecy, Fest Anča, MONSTRA и LSFF. Британският филмов институт пък я награждава за най-добра анимация през 2020, а оттогава насам тя е работила и по музикални клипове, и по продукции на Netflix, Елтън Джон, Adidas и още много. „Истината е, че тепърва започвам да оцветявам света“, обещава Симона, а докато чакаме да видим какво крои бъдещето за нея, наваксваме с няколко въпроса за миналото ѝ.

Моментът, когато осъзна, че рисуваш добре

Бях в трети клас и задачата ни беше да нарисуваме вещици. Обичайки страшни приказки, започнах да рисувам Бага Яга. Когато бях готова, погледнах около мен и видях съучениците си струпани край чина ми. Всеки казваше колко е „яка“ и искаше да нарисувам една и за него.

Моментът, когато анимацията грабна сърцето ти

Най-ранният ми спомен за филм, който съм гледала, е Принцеса Мононоке на Хаяо Миязаки. Със сигурност не е най-подходящият филм за едно 5-годишно, но още помня къде се намирах и какво изпитвах. Беше просто красота от едно друго измерение, запечатана на телевизионния екран.

Моментът, когато прескочи висока летва

Мечтаех да уча магистратура в Royal College of Art – най-добрия университет за изкуство. Когато кандидатствах, даже не стигнах до интервюто. Още помня как следващата година се разплаках от щастие в един автобус, когато ми писаха, че са ме приели.

Моментът, когато започваш работа по нещо ново

Най-важното за мен е винаги да си слагам срок. Дали ще рисувам, или ще пиша сценарий, винаги си давам срок – иначе нищо няма да свърша!

Моментът, когато салонът притъмнява и твоят филм започва

В първите секунди, когато почне филмът ми, искам да се скрия под седалката. След това толкова се съсредоточавам върху детайлите, цветовете, качеството и звука, че забравям, че има хора около мен.

Моментът, когато показваш работата си на баба си

Всички имат една и съща реакция и любимият ми въпрос винаги ще е: „Е, добре, това сега как го направи да се движи?“.

Моментът, който искаш да ти се случи през 2024

През 2024 манифестирам да режисирам повече музикални видеа и да започна работа по новия ми филм Run. Също така няма да се оплача, ако спечеля от лотарията. 

Симона Механджиева е на simonaxme