Намира начин да направи професия от двата си основни интереса и затова още в първия ден, в който започва да рисува игри през 2004, осъзнава колко е велика работата му. Може би знаете, че в България гейминг индустрията е сериозно напреднала, a Стоян е в една от най-големите световни компании, Creative Assembly, която има клон тук. Арт директор е на тяхната нова игра Total War Saga: Troy, вдъхновена от Омир, която може да разгледате в Гьоте-институт по време на Sofia Game Night на 2 ноември – така ще сте наясно точно какво да чакате от официалното ѝ пускане през 2020. Какво се случва дотогава със Стоян около рисуването, първата му книга и играенето на игри (в което вярно е добър, но двамата му синове напоследък изглежда сякаш го задминават), питаме надолу.

Моментът в петък вечер, когато нямаш търпение да си тръгнеш от офиса, за да…
Играя игри – петък вечерта е особено подходяща за това, тъй като на следващия ден мога спокойно да си отспя изиграните часове.

Моментът, когато реши да пишеш
Една вечер ми хрумна интересна идея за историята на момчета от алтернативно бъдеще, която постепенно и в продължение на година и половина се разви в цяла книга – Сезонът на захранването.


Трудният момент от миналото, за който днес си благодарен

Не успях да вляза в Академията специалност Плакат. Нито в НАТФИЗ – Анимация. Затова пък се научих да моделирам и благодарение на това получих работата, за която винаги съм мечтал.

Далечният момент от бъдещето, за който си мечтаеш
Да завърша всичко, което съм замислил по сегашния си личен проект – Dragun Armada, пост-апокалиптичен свят, в който малкото оцелели летят на дракони срещу гигантски чудовища. Със сигурност няма скоро да го приключа, тъй като непрекъснато измислям нови идеи.

Моментът, в който изненада себе си
Един от тях е, когато реших да се включа в тази статия. По принцип не обичам да говоря за себе си пред други.

Моментът, в който цяла нощ не спа, защото се вълнуваше за…
Изобщо не обичам автомобилите и всичко свързано с тях, особено трафиците. За мен беше голям стрес изпитът по шофиране – не спах в нощта, преди да се срещна с изпитващия.

 

Моментът, когато имаш нужда да се заредиш
Правя го с разходки сред природата, по възможност далеч от града. Имам няколко такива любими места, които посещаваме редовно със семейството ми.
Стоян Стоянов е на artstation.com/xukc
Creative Assembly са на creative-assembly.com