7 момента на Весела Карапетрова

Кой е „виновен“, че днес Весела не е портретист, ще разберете след няколко реда. Но пък веднага ви казваме кой има пръст в избора ѝ да стане визуален артист – баща ѝ, който винаги я е окуражавал да рисува. Книга, илюстрация и печатна графика е специалността в НХА, която тя завършва и ако разгледате добре Instagram галерията ѝ, ще отсъдите, че не е сбъркала – правила е например жестоки илюстрации и оформление на Майстора и Маргарита, заради които ще ви се прииска отново да си купите книгата (търсете варианта на изд. Кръг).

Днес Весела вече е графичен дизайнер във FourPlus, но с това арт заниманията ѝ не се изчерпват. В стила ѝ е постоянно да пробва нови похвати, техники и дори занаяти, защото „ако мога да си го направя, сама си го правя“. Татуирала е, правила е етажерки, аксесоари, глинени съдове и анимация, а сигурно и още много други неща. Какво още научихме за нея, четете надолу.

Моментът, когато направи първата си анимация

На 9 години имах амбициозния план да пресъздам във флипбук анимация част от клипа на Бритни Спиърс Break the Ice, рисунка по рисунка. Уви, нарисувах не повече от 4–5 кадъра, но се впуснах с голям ентусиазъм.

Моментът, когато ти писна от портрети

В прогимназията имаше няколко учителки, които искаха да им рисувам портрети. Тук-таме някои пейзаж, но предимно портрети. Та докато се взирах вкъщи с часове в снимката на госпожата ми по география, разбрах, че портре-тист не искам да стана.

Моментът, когато една идея отива в кошчето

Искам или не, когато идеята не изпълнява целта си, колкото и да е хубава. Но иначе в кошчето нищо не отива, само в архив.

Моментът, когато започна да си водиш визуален дневник

Лятото на 2021 пътувах с приятели с кола до Полша и обратно. Тогава за пръв път рисувах само за себе си, за да си спомням преживяването, без очаквания към резултата.

Моментът, когато усвои особено сложно умение

Като татуирах за пръв път. За мен е сложно всичко, което изисква търпение и прецизност, а хендпоук татуирането изисква много.

Моментът, за който не си готова

Ако взема да го мисля, за нищо никога не съм готова. Затова се пускам и се уча в движение.

Моментът, който ти предстои съвсем скоро

Участието ми в октомврийското издание на The Artist at Play. Ще се предизвикам в сферата на концептуалното и съвременното изкуство и ще запозная хората с отражението си.

Весела Карапетрова е на  vessblackstone