Днес е дизайнер в рекламна агенция, но прави и книги (включително като част от платформата ТИ-РЕ, които сме виждали вече в 4 изложби). Licitus е графичният роман на Виктория: абстрактно сай-фай, което разчита малко повече на рисунките, отколкото на думите, за да разкаже за срещата на двама космически герои. Можете да я разгледате в КО-ОП до края на месеца, но понеже всичко това звучи добре и изглежда фантастично, откъснахме Виктория от рисуването за разговор в няколко момента.
Моментът, когато хвана готовата си книга и си помисли…
"Най-накрая!" Това е моментът, в който мога да споделя моя свят не само през печатното издание, но и със съпътстващата изложба. Пространството на КО-ОП ще се превърне в портал към историята на Licitus, геометрична луна, рееща се около самотна планета.
Най-очарователният момент в създаването на книга
Има невероятна разлика между една илюстрация, изпълнена в материал, и същата като репродукция. Да намериш правилния начин да я пресъздадеш, да избереш вида хартия и печат, наситеността на цветовете – всичко това създава атмосферата на крайния продукт. Да го видиш на финала е най-очарователният момент от създаването.
Моментът, в който избра твоя град
София е мястото, което винаги ще ме влече. Град, изпълнен с противоречия, които провокират и вдъхновяват. Този момент на избор за мен се повтаря във времето.
Моментът, в който, за да спестиш енергия, от деня си махаш…
Телефона и лаптопа.
Моментът, в който си искала да започнеш отначало
Този момент на съмнение се появява често. Научила съм се да не го премислям, а директно да сменям посоката и да продължавам търсенето.
Твоят момент от детството
Заобиколена от многото рафтове научна фантастика – разглеждам ги, прелиствам ги, чета ги. Разбира се, с незаменимите препоръки на баща ми, заради когото започна любовта ми към жанра.
Моментът, когато изпитваш най-голяма свобода
Когато съм сама с мислите си и имам пространството да започна нова идея.
Виктория Стайкова е на instagram.com/viktoriya_staykova_artist
Изложбата ѝ Continua е в КО-ОП до 30 октомври