Виждате, че е велик илюстратор, но и корпоративният дизайн ѝ се отдава, и плакатът, и дори да е учител по изкуство на деца. В другото време ще я намерите сред природата, в планината, да плува или да кара колело, но само ако сте в околностите на Гент. Защо ѝ харесва да живее там? Заради мултикултурната какофония, либералния дух и неочакваността, а какви на вкус хора пък не ѝ харесват, четете надолу.

Моментът, когато този стил стана твоят стил

Може би в края на Академията, защото експериментирането винаги ми е било най-интересно – да си поставям малки предизвикателства и да влизам в различни кожи. Да се огранича до един-два стила беше трудно за мен. Но винаги съм имала слабост към линеарния рисунък.

Моментът, когато откри поезията
Мисля, че просто имам предразположение към нея, заради характера си – отнесен, плаващ, непостоянен, насочен в детайла, бягащ от рутината… Върхови характеристики за всяко CV! В днешно време боря тази диагноза и поезията не е на нощното ми шкафче особено често. Докато правех проекта за поетичния ми комикс ме вдъхновяваха предимно поети сюрреалисти, дадаисти и романтици като Жак Превер, Тристан Цара, Едгар Алън По. Харесвам и Лорка, Оскар Уайлд, а от българските – Георги Господинов, Димитър Воев и Елин Рахнев.

Моментът на съмнение в себе си, когато се надъхваш с…
Вдъхновяващи хора – познати и непознати, и тяхната упоритост и постоянство.

Моментът, когато изката първите си 5лв с изкуство
Помня, че, като бях на четири, с братовчед ми бяхме ентусиасти художници и организирахме изложба с откриване, речи, паспартута, рамки, букети… Гостите бяха семейните приятели, а галерията – на Цар Асен в апартамента на леля ми. Първите 5лв трябва да са били оттам.

Моментът, когато добавяш нов комикс към библиотеката си
Голямо щастие. Обичам да събирам съкровища от тук и там. Харесват ми алтернативни издания, заради свободата да бъдат странни, колкото си искат. Любими автори са ми Michael DeForge, Jesse Jacobs и Tin Can Forest, а последните ми придобивки са от Raymond Lemstra и Shaun Tan.

Моментът, когато предпочиташ да си обградена с деца
Когато хората се взимат много на сериозно или са прекалено вгорчени и кисели от живота. Децата са точно обратното и ги предпочитам заради тяхната простота (в най-добър смисъл), непретенциозност и искреност.

Моментът, когато каза "да" на нещо, от което дълго бягаше
Опитвам се да кажа „да“ на организираността и структурата. Също напоследък на неща, с които не съм задължително съгласна, защото човек влиза в разни релси и схеми и често забравя защо всъщност защитава със свирепост дадено мнение и нагласа.

Яна Добрева е на janadobreva.tumblr.com