Днес тя е графичен дизайнер по професия и паралелно не спира да рисува в търсене на златната среда между дигиталното изкуство и класическата техника. Massive Attack, саундтракът на Интерстелар или някой криминален подкаст са обичайната й компания, когато е изправена пред белия лист. Казваме ви го, за да си пуснете нещо подобно, докато четете нататък. Ей така, за атмосфера.
Моментът, когато най-накрая усвои сложно умение, което ти се е опъвало

Трябваха ми доста години, за да се почувствам комфортно, рисувайки дигитално. Материята е коренно различна и трябва да се научиш да мислиш за нея по съвсем нов начин.

Моментът, в който дълго нямаш вдъхновение

Както вероятно всеки творец, и аз съм имала такива моменти. Но от няколко години насам се старая да възпитавам вдъхновението си. Има един цитат на Пикасо, който много ценя: “Inspiration exists, but it has to find you working” („Вдъхновението съществува, но идва по време на работата“ – бел. ред.).

Моментът, в който разглеждаш старите си скицници

Честно казано, не ми е от любимите неща, защото веднага започвам да критикувам грешките си, а всъщност трябва да се радвам на прогреса, който виждам.

Моментът, когато за пръв път някой си купи твой принт

Мисля, че най-често някой приятел си купува за пръв път твоя творба, та и моят случай е такъв, но винаги ще съм много благодарна.

Моментът, в който ти стана интересно да рисуваш голи тела

Винаги съм имала интерес към красотата на човешките форми, но се изисква известна смелост да показваш на света голите тела, които рисуваш, особено когато си жена. Хората го възприемат по изненадващо странен и скептичен начин.

Моментът, към който си се устремила

Много бих искала да започна да правя дизайн на корици на книги в най-скоро време.

Моментът, който би те отказал от изкуството

Не мога да се сетя за такъв. В един период от развитието ти като творец губиш възможността да се откажеш от него, то се сраства с теб самия.

Явора Енчева е на yavoraencheva.com и instagram.com/ illusiostration