И наистина – рисува, откакто може да ходи, през последните петнайсетина години вече много сериозно, а като графичен дизайнер и илюстратор сега е "най" не само за приятелите си – постоянно събира награди от арт конкурси и реди изложби по света и у нас. Последната е в The Egg Bar (на Лом 1), където минималистичните ѝ Персонажи ще останат поне до края на месеца (не слушайте какво казва фейсбук събитието) – следват няколко момента от нея, да си ги четете по пътя натам.

Моментът, в който си затрупана с работа
От година и нещо непрестанно е така. Мобилизацията ми е лесна, но концентрацията понякога бяга, особено в последно време. Искам да свърша всичко на момента, тук и сега. Опитвам се, изморявям се, отдъхвам си, пътувам малко и после пак започвам с пълна газ.

Моментът, в който безвъзвратно прецакваш някоя илюстрация
Няма такъв. Или става, каквото е замислено да стане, или нещо още по-яко и интересно. Елементът на изненада е важен.

Моментът, в който съжаляваш, че си поела даден проект
Случвало се е един-два пъти, но след това разбирам, че са си стрували мъката и нервите и работата е станала – няма къде да бяга.

Моментът, когато търсиш муза в чужди работи
Тя е винаги с мен, засега не ме изоставя, но обичам да се вдъхновявам от доста и различни по стил и жанр артисти. Имам някои много любими, обаче понякога дългото гледане на чужди неща депресира.

Моментът, в който спасяваш света с четката си

Социалната насоченост е моят страйк. Така подбуждам мисълта на зрителя, какъвто и да е той, каквото и да прави в живота си. Човекът е моята кауза.

Моментът, в който искаш просто да си сипеш едно и никой да не те занимава
Поне два-три пъти в седмицата. В края на работния ден обхождам софийските улици пеша почти до нас, изолирана от всички около мен, мислеща за нови идеи и лудории. Като се прибера, сядам на балкона с чаша и котка в скута, зяпам си клюкарската (на първия етаж съм) и чувам само мъркането.

Моментът, когато поглеждаш назад към постигнатото дотук и си мислиш…..
"Ама това наистина се получи, стана, успях!", след което веднага се ражда нова цел и започвам дерзанието.

Zdravolinna е на zdravolina.com, instagram.com/zdravolina и facebook.com/zdravolina