Иначе таланта наследява от дядо си – оформител на вестник, който правел целия дизайн и типография без помощ от компютър. "Обичах да седя и да наблюдавам прецизността и сръчността на ръката му", казва внучката, която тръгва по сходна арт пътека с бакалавър, магистър, а сега и докторантура в НХА. Днес я намираме да рисува шрифтове за Fontfabric и да зарежда с калиграфии инстаграма @callimudra. Какво прави в другото време? Йога, пътувания и сукуленти са три от любимите ѝ неща, а останалото търсим в седемте ѝ момента. Умиротворяват. А понякога и леко сърбят.

Моментът, когато гледаш първите си калиграфски опити
Казвам си: "Ехааа, колко път съм извървяла!". Много е ценно да пазиш старите си неща и е хубаво, когато спреш за момент да направиш равносметка. Къде се чувстваш в целия свят от толкова много информация и споделяне? Прави ме щастлива да осъзная, че мечтите, които излизат наяве, докато гледам първите си неща, са реализирани, а целите – все по-високи.

Моментът, когато си в магазин за арт материали
Винаги търся нови инструменти, които да ме провокират за експерименти. Те пораждат нови мисли и емоции в процеса на работа. Обичам да използвам и самоделни инструменти – като моя cola-pen, изрязан от кенче Кока-Кола, и разнообразните ми бамбукови пръчки. Последният ми проект е една гравюра, изпълнена с натиска на права отвертка. Част е от изложбата Вход-Изход в СБХ, която се открива на 31 май.

Моментът, в който се изправяш срещу белия лист

Калиграфията е изкуство, което изисква много спокойствие и концентрация и работи с три инструмента: текстура на хартията, плътност на туша и експресия на ръката. Човешкият организъм работи с други три: тяло, дъх и ум. Намирайки баланса, ръката естествено се свързва с калиграфския инструмент, линията на формата следва дъха, а умът се фокусира върху намерението.

Моментът, който те кара да летиш
Когато съм в някоя гора близо до морето. Подпряла съм се на красиво дърво и свиря на малката си калимба. До мен е приятелят ми, заспал от нейните медитативни звуци. Не след дълго и аз отлитам към сънищата си… Следва любимата ми част, в която се събуждам цялата нахапана от комари.

Моментът от деня, който обичаш да имаш само за себе си
Утрото и закуската – един малък ритуал. Обожавам момента, когато се будя наспана и супер заредена за деня. Обичам да си приготвям нещо вкусно и да пия чай, докато наблюдавам растенията в апартамента и мечтая за малка собствена ботаническа градина.

Моментът, когато стягаш багажа за нова дестинация
Много съм бърза в стягането на багаж и гледам да пътувам винаги, като имам възможност. Това ме вдъхновява и зарежда. Обичам да тръгвам без много-много да знам къде отивам. Така съзнанието не е обременено от очаквания и вероятността да открия нови места, в които да се влюбя, е огромна. Най-важното нещо, за да се случи това, е любим човек, с когото да споделям емоциите.

Моментът, който топли душата ти точно сега
Едно такова предстоящо пътуване.

Жаклина Жекова е на instagram.com/callimudra и behance.net/jacklinajekova