Моментът, в който въображението ти вижда невиждани неща
Въображението ми работи почти винаги – когато трябва и когато не трябва. Е, ако се опитвам да го разровя насила, тогава отказва.

Моментът, когато си най-продуктивна
Винаги, когато скицникът и моливът ми не са с мен! Тогава ми се рисува страшно много, но пък знам, че химикалка и салфетка биха ми убили желанието. Разбира се, продуктивна съм, когато започвам нов проект и тепърва трябва да вляза в него със свежи идеи. Заразява ме също да бъда в компанията на хора, които работят и постигат нещо.

Моментът, когато се чувстваш в обувките на някой от героите си
Това е почти винаги, когато съм сама. По време на разходки постоянно наблюдавам, разглеждам всичко с любопитство и преживявам случките, на които ставам свидетел по пътя. Докато вървя, пътувам или работя, си представям поне още три различни варианта за развитието на нещата, които съм видяла преди малко.

Моментът, в който срещаш своите същества по улицата
О, прекрасно е да видя, че човек е избрал да носи нещо мое и че е горд да го покаже на всички. Това е най-ценната похвала.

Моментът след пет години, за който мечтаеш
Дано и след пет години, когато ме попитат с какво се занимавам, да мога да отговоря, че рисувам. Надявам се работата ми да се познава и носи от повече хора, да продължавам да правя интересни проекти, които да допадат и на другите, и на мен.

Моментът, в който си казваш "ех, можеше да стане много по-добре!"
Почти за всяка работа мисля така. Доста съм критична към рисуването си и често не ми се иска да се представям с някои от нещата си. Ако го направя обаче често се оказва, че другите харесват точно тях.

Моментът, когато не искаш да заспиваш от вълнение
Освен дежурното – когато ме чака изненада, пътуване или среща – почти всяка вечер се вълнувам дотолкова, че не мога да заспя. Оставам чак до сутринта, ако знам, че мога да работя още. Главно тогава рисувам – спокойно е, през прозореца се вижда само тъмното, нищо не ме разсейва. Мисълта, че в момента почти всички спят спокойно, за мен е старт.

Изложбата Follow the Red Rabbit е в SOHO от 9 септември (с откриването от 19:00) за един месец
Зина Неделчева е на zinaarts.com и facebook.com/zinaarts