Докато не решава, че иска да се състезава за собствен отбор. "От 2008 работя до леглото и спя до бюрото, като се старая да не съм по пижама през цялото време", разказва ни, когато зад гърба си вече има няколко рисувани филма под лейбъла Asparta (като Отвътре и Семе) и участия в проекти на Compote Collective (като Баща и Щрих и стих). Най-новото около Аси е PHAZZA – арт колектив, заедно с Атанас Филипов, който от година вади анимации и визуална комуникация, а скоро ще започне да расте и като екип. Други фази някакви? Да, опознаваме ги сега, като броим от 1 до 8.

Моментът, в който избра да си артист
Хората наоколо ме направиха какъвто съм, с действие или без. Като малък исках да съм таксиджия, за да мога да гледам как се сменят цифрите на механичния брояч.

Моментът, в който рисунките ти оживяват в анимация
Тягостно е да гледам нещо, което последната година съм преглеждал стотици пъти кадър по кадър. Обикновено съм изтръпнал за каквато и да е емоция. Иначе е приятно усещането за завършено начинание.

Моментът, когато предпочиташ да беше анимационен герой
Хм. Когато съм в чужда страна и не знам езика, би било полезно.

Моментът, в който сядаш на бюрото с нова идея
Пред белия лист всички сме равни. Продължавам напред, защото ми е интересно да разбера какво ще се получи. Творческите задължения ги отмятам най-лесно преди 10 сутринта, а за удоволствие творя, когато е тъмно и тихо. Работното ми пространство е разхвърляно, когато ме мързи и подредено, когато съм вдъхновен.

Моментът, когато разглеждаш старите си скицници
Гледам и се опитвам да разбера този, дето ги е рисувал, какъв човек е бил и как ли се е променил.

Моментът, който презарежда батериите ти
Всякакво разнообразие е полезно. Много добре си почивам, когато обикалям из града, за да снимам текстури.

Моментът, с който се разбуждаш сутрин
Обикновено е проява на мъжката ми физиология и се старая да не му обръщам внимание.

Моментът, когато си мислиш "Имам най-яката работа на света!"
Избягвам да се чувствам специален… Лесно се отнасям, затова гледам да не се отдалечавам от останалите. По-скоро съм "Имам най-якия свят и всички работим в него".

Аспарух Петров е на instagram.com/asi_petrov, vimeo.com/asipetrov и compote-collective.com
PHAZZA е на phazza.com