Последното подсказва, че в изкуството е смела. Основната ѝ специалност е Плакат и рекламен дизайн, но паралелно се учи на керамичен и порцеланов арт, 3D принтиране и графични технологии, а за една курсова работа илюстрира хайкута, защото поезията и рисунката си помагат взаимно да бъдат разбрани. Ако ви е любопитно какво още жужи в главата на такъв човек, на правилната страница сте.

Моментът сутрин, след който денят тръгва по вода
Когато се събудя навреме без аларма. Не ми се е случвало.
Моментът, когато се вдъхнови от нещо странно
Когато случайно намерих впечатляващо голямо кълбо акумулирана прах в стаята ми и изтичах да го сканирам. Виждах един невероятен облак от него, само чакаше да бъде забелязан преди прахосмукачката.
Моментът, когато дълго време нямаш муза
Творческият блокаж е най-неприятният вид запек. Не стига че боли на душевно ниво, пък и знам, че музата е там някъде, мога да я усетя, говоря за нея, тежи ми, обаче никой не може да я види наяве. Какво по-лошо от това? Разхлабителните са филми, книги, пътувания, купони. Накратко – преживявания и любознателност.
Моментът, когато си на мечтан концерт
… е като мъртвешко изживяване: нито дишам, нито мърдам, цялото ми тяло се е свило, а очите ми са затворени от сълзи. Такъв беше концертът на PJ Harvey.
Моментът, когато правиш изкуство от боклук, защото…
Боклукът носи характер, потенциал да бъде преобразен, да му се даде шанс да оживее в ръцете ти, както поискаш, без никакви укори, че си повредил нещо чисто ново. От мъртва муха до фас, всичко може да играе някаква значима роля, стига да му я дадеш.
Моментът, когато прецакваш рисунката малко преди да е готова
Притъпявам чувството, което ми казва да преобърна всяка мебел вкъщи, и издишвам дълбоко. Случва се толкова често и неизбежно, че даже вече го правя нарочно и изобщо убих всяка капка перфекционизъм в мен. Всъщност така успях да намеря стила си.
Моментът, когато рисуваш познати лица
Изразявам чувствата си към хората, като им дам възможност да се докоснат до перцепцията ми за тях чрез портрета. Мисля, че е готино да знаеш как изглеждаш в нечии очи, какъв цвят носиш като настроение и колко по-голямо влияние върху рисунката има характерът ти, отколкото физическите ти черти.
Моментът, с който презареждаш батериите
Когато разтворя всички врати и прозорци вкъщи и стане едно хубаво течение, надуя музиката и легна на земята, където пада слънцето. Като няма слънце, имам книгите да ми светят. Доста рентабилен източник на енергия си е това.
Биляна Матеева е на instagram.com/billydebili