8 момента на Деница Николова

Завършва Текстил и мода в художествената гимназия в Сливен, преди да завие в посока Сценография в НХА. Днес е действащ сценограф и костюмограф главно в театъра, като вече е сложила името си под две представления (Пепеляшка в Младежкия и Ние, врабчетата в театър Гео Милев в Стара Загора), а наесен ѝ предстои трето. Освен това е самоук аниматор, художник с една изложба зад гърба си (Нечовеци във Fox Book Cafe) и втора на хоризонта, детски преподавател по изкуство и хоби танцьор, който понякога влиза в ролята на професионален хореограф. Ако отдавна ви се е искало да надникнете в ума на някой така многолик артист, моментът е сега.

Моментът, който те тласна към сценографията

Много исках да продължа да създавам изкуство. Реших, че ми трябва специалност, в която да комбинирам всичко, което обичам да правя. Да рисувам, да майсторя с ръцете си, да съм на сцената и да създавам различен свят от този, в който живеем.

Моментът, когато за пръв път видя работата си да оживява в театъра

Това е като да си вземеш едно парче шоколад. Веднага знаеш, че ще искаш още.

Моментът, когато напипа артистичния си стил

Трябваше да си отпусна ръката и правeх бързи скици на хора и автопортрети, без да имам помощ от гума. Ако рисувах с една линия, ставаше много по-бързо и непринудено. Така започнаха да се появяват всякакви Нечовеци в скицниците ми.

Моментът, когато ти липсват идеи

М-У-З-И-К-А. Тя е моето спасение.

Моментът, когато намираш вдъхновение в други артисти

Обичам да наблюдавам работния процес на колегите и приятелите си. Страхотно е какво се случва из съзнанието на един артист, защото е различно от това, което се върти в твоето, и именно това го прави интересно.

Моментът, когато се запали по анимацията

Всичко започна с краткия ми стоп моушън ДеницаЦа, вдъхновен от едно случайно създало се приятелство покрай задача в академията. После попаднах на видеото към песента Summon The Fire от The Comet Is Coming и си казах „и аз искам да правя това“, та реших да понауча някоя друга програма.

Моментът, когато преподаваш на деца

Децата са супер! С тях успявам да видя изкуството по съвсем друг начин, а те са любопитни и го оценяват. Те са искрени, критични са и са супер наблюдателни. Приемат всичко толкова леко и са много по-смели от възрастните. Децата ме учат на търпение и уважение всеки ден!

Моментът, когато получи ценен съвет

Мама казва, че всичко става, ако има любов и желание. Брат ми казва, че трябва да се бориш, докато не се случи, и най-важното е да ти е кеф.

Деница Николова е на  prostodenka.art и  prostoart