Иначе Илиан е син на график и мотаенето в бащиното ателие води до това да зарисува сериозно от фъстък – втори клас е, когато вади първия си офорт Среща на лимон и динозавър в телефонна кабина в космоса. И сега въображението му е все така разкрепостено, а след години на велико преселение (от родното Търново през селото на баба и дядо до Русе и Будапеща), от поне 9 е пуснал котва в София. И в дизайнерския екип на Ogilvy, на който днес е криейтив директор. Кой е Илиан извън визитката, питаме бързо в паузата между две от редовните му вело пътешествия.

Моментът на първия щрих

Късно вечер – обикновено към 23:00 или след полунощ. Преди това се разсейвам с прекалено много неща. Иначе бюрото ми е подредено, а и най-добре мисля и рисувам, когато е чисто.

В моментите, когато хич не ти е до рисуване, те намираме…
Да карам колело по шосетата с групата, да гледам сериали или да играя на PS4.

Моментът, когато изкара първите си 5лв с изкуство
Когато живеех в Будапеща, с един приятел решихме да правим комикс и да го продаваме – в пети клас май бях. Аз рисувах, той пишеше текстчетата и го продавахме на някакви деца от съседните класове. Беше ме срам, но другото момче държеше да се продадат, за да си купи екшън фигура на He-Man.

Моментът, в който се вбесяваш на себе си
Когато ме мързи и съм разсеян, а време няма.

Моментът, когато режеш героите си на две
Първоначално започнах да го правя, защото не ми се рисуваха останалите им части. Впоследствие си остана като нещо, което е интересно, а и ми се получаваше. Вече гледам да рисувам героите си цели.

Последният момент, когато си каза "В какво се забърках?!"
Когато бях на едно 15-километрово изкачване с колелото и гръмнах още в началото. Тогава съжалявах, че съм тръгнал изобщо.

Моментът от миналото, в който ти се иска да живееш
80-те, но да водя съзнателен живот, защото ги засякох, но си бях малък.

Моментът другата година по това време, когато…

Няма да има оправдания.

Илиан Илиев е на behance.net/ilianiliev и dribbble.com/IlianIliev