Иначе още в училище избира печатната графика, после учи Илюстрация в Лондон, а когато в една мрачна зима там я застига носталгията по морето тук, събира родната Варна в лимитиран джобен гид. Днес Моника е графичен дизайнер и илюстратор на свободна практика – понякога самотно занимание, което обаче ѝ дава избор кога, къде и с кого да работи. И време ѝ дава, за да отговори на всичките ни въпроси.
Моментът, с който обичаш да започва и свършва денят ти
Задължително с чаша чай.
Моментът, когато дълго време си далече от морето
Първото нещо, което правя, като се върна, е да сляза на плажа (във Варна винаги "слизаме" на морето). То носи със себе си въздух на свобода и ме зарежда с много енергия. Не мога да си представя да живея целия си живот далеч от него.
Моментът, който те свари неподготвена
Когато се преместих да живея в Лондон, без да съм стъпвала в града преди това. Очаквах да получа културен шок, но по-скоро имах проблем с акцента на англичаните. С моя приятел обичахме да ходим на стенд-ъп комедия и от време на време се налагаше да ми превежда. А след това ставахме повод за шеги от страна на комика, защото винаги сядахме на първия ред.
Моментът, когато си тръгна от Лондон
Върнах се уж за едно лято, но така се стекоха нещата, че вече година и половина живея във Варна и не съжалявам за това. Липсва ми единствено голямата културна и кулинарна сцена на Лондон, затова тази година съм си обещала да отида – този път само като посетител.
Моментът, когато дините под мишницата ти са твърде много
Когато не мога да казвам "не" и работният ми ден става 18-часов.
Моментът, който те вбесява
Когато стана свидетел на насилие и злоба, както и несправедлисвостта на системата към възрастните хора.
Моментът, когато имаш идея, но нямаш хартия
Винаги нося хартия с мен, защото много забравям. Последната ми мания е Bullet Journaling – разделяш си деня, седмицата, месеца и годината на задачи и цели, с което продуктивността не може да ти избяга.
Моментът, когато ти се иска да си някой друг за малко
Понякога си мечтая да съм от онези дигитални номади, които работят от компютър и обикалят света.

Моника Янева е на instagram.com/monikavalentine, behance.net/MonikaValentine и facebook.com/monikaillustration