А какво оживява под пръстите на Омана? Напоследък предимно илюстрации, типография и книги – като поредицата Детски шедьоври от велики писатели на издателство Лист, на която е дизайнер, или изцяло авторската ѝ Погледни отново, която в красиви рисунки говори на децата по бездънни теми като въображението и психичния феномен парейдолия. Ако не разлистихте книжката на Sofia Art Book Fair миналата есен, и сега може – в Behance. Преди да тръгнете натам обаче, протегнете ръка към човека зад четката.

Моментът, в който спираш алармата сутрин
И след алармата гледам да отбягвам телефона си за известно време. Всяка сутрин казвам по едно нещо, за което съм благодарна.

Моментът, когато изкуството трайно се нанесе в живота ти
Помня, че в пети клас съвсем сериозно реших да се занимавам професионално с изкуство. Преди това обичах да разказвам истории на сестра ми и да ги рисувам.

Моментът, когато буквите ти станаха слабост и сила
Като влязох в Художествената академия. В първи курс разбрах, че зад всеки шрифт стои дизайнер. Запалих се, защото ми беше най-трудно и исках да науча повече.

Моментът, когато трябва да избереш: образи или букви
Зависи какво искам да кажа и на кого – това определя материалите, техниката, стилистиката. За мен буквите и образите не си пречат. Те са две страни на една и съща монета – комуникацията с другия.

Моментът, който отдавна отлагаш
Да изкарам шофьорски курсове. Все някога сигурно и това ще стане.

Моментът, когато се усети пораснала
Постоянно се питам какво е да си възрастен, защото не ми се получава…

Моментът на пълен дзен
Това за мен е моментът на пълна концентрация и творчество. Тогава забравяш за света наоколо и просто действаш.

Моментът, когато жънеш най-добрите идеи
Когато съм ги освободила от очаквания.

Омана Кацарска е на instagram.com/omanakatzarska и behance.net/OmanaKatzarska