И ето – днес е напът да стане и магистър по Илюстрация там, след като вече има диплома по Книга и печатна графика. Взима я с проекта за книжката Приключенията на Порцеланчо: микс от любопитни арт техники плюс авторска приказка, вдъхновена от дневника на дядо ѝ от времето на Втората световна. Добра заявка е какво да очакваме от Алекс и занапред, а коя е тя днес разбираме веднага.
Моментът, в който сутрин отваряш очи и първо…
Пия солидна чаша кафе, за да съм сигурна, че никой няма да пострада от сутрешната ми ведрост.
Моментът, когато си каза „Трябва да стана художник“
Доколкото знам, когато съм била на 4, съм прерисувала етикета на едни чорапи. Не помня да съм имала колебания оттогава.
Най-продуктивният момент от деня
Нощта. В редки случаи и адски рано сутрин, ако стане чудо и се събудя преди 6, за да улуча прекрасното розово на изгрева с всички звуци на града, който тъкмо се поразмърдва.
Моментът, когато не ти се сяда на бюрото
Всъщност изобщо не мога да се насиля да сядам на бюро. Работя на земята, на леглото, само на челна стойка май не съм пробвала.Моментът, в който никак не ми се работи е, когато дойде пролетното слънце. Все ме тегли навън, на въздух.
Моментът, когато се събираш между две корици
Със сигурност искам да съм илюстратор на книги, особено детски. Събирането между две корици е сред най-вълнуващите неща, които съм правила. Стотици часове работа, която ми се струва някак хаотична и несвързана, изведнъж се превръща в нещо цяло и живо, когато илюстрацията попадне сред текста. Книгата наистина си има свой живот.
Моментът, когато трябва да убиеш някоя идея
Все си казвам, че съм претръпнала, но винаги ми е трудно. Като раздяла с човек е.
Моментът, в който търсиш нов път
Искам да се развивам в полето на алтернативната илюстрация. Нестандартни материали, експериментални техники, неизпробвани комбинации, всичко това ме привлича, защото е по-предизвикателно. Иначе обичам акварела, за мен той е като медитация.
Моментът, когато ти трябва рестарт
Набавям си го с ходене. Когато всичко ми дойде в повече, обичам да вървя безцелно със слушалки в ушите. Това е и единственото време, което доброволно прекарвам сама.
Моментът, когато изненада сама себе си
Редовно се изненадвам с нещо сладичко, а после се изненадвам защо все така не мога да вляза във форма.
Александра Младенова е на behance.net/alex_quetzal6b17 и instagram.com/mladenova.alexandra