9 момента на Джени Иванова

Самоопределя се като оптимист, перфекционист и заклет обожател на френската естетика. Обича детайла и силната геометризация, а в картините ѝ “строгостта на очертанията докосва цвета и реалността се превръща в илюзия”, както Джени сама ги описва. Идеите си тя черпи от литературата, музиката, психологията и философията, от работата на други артисти и, разбира се, от собствения си живот. С новата серия картини, която подготвя за предстоящата си през април изложба в бижутерия Велмар, авторката пък ще ни покани да се разходим назад във времето, за да се потопим в света на ар нуво. Това ще е втората ѝ самостоятелна експозиция досега, докато в биографията ѝ вече има дълъг списък от участия в общи изложби, дипломи по Иконопис, Стенопис и Сценография и специализация в Cité internationale des arts, Париж. Какво още ни разказа за себе си Джени, четете нататък.

Моментът, когато обичаш да си насаме със себе си
За един артист това е жизненоважно. Отделям си време, за да чета, рисувам, слушам музика, да медитирам или просто да гледам в точка. Тогава се раждат и идеите.

Моментът рано сутрин, когато денят ти започва с…
Джаз, много джаз.

Моментът, когато подреждаш работното си пространство
Най-често в ателието ми цари контролиран творчески хаос. Иначе всичко там ми е важно и безценно, дори миризмата на терпентин.

Моментът, когато избра да се занимаваш с изкуство
На 5 години спечелих първата си награда за детска рисунка. Не помня какво съм нарисувала, но тогава реших, че искам да се занимавам с изкуство. Последваха художествена гимназия и мечтаната художествена академия.

Трудният момент, за който си благодарна
Не ме приеха от първия път в Академията. Спомням си каква драма беше в началото, докато не си дадох сметка, че имам цяла година шанс, за да израсна. След което влязох първа по успех.

Моментът, когато търсиш вдъхновението
Най-често задаваният към мен въпрос е как се случва вдъхновението и само когато го има ли рисувам. Отговорът е не – не го чакам. Изпреварвам го, започвам да рисувам и то ме настига в процеса на работа. Това време мога смело да нарека най-хубавото за мен!

Моментът, когато започваш нова картина
Първо е идеята, а идеите си черпя от най-различни източници. Имам серия картини, посветени на Джонатан Ливингстън Чайката на Ричард Бах. Имам и цикъл картини с музикална тематика. Изхождам много и от личния си опит. А след идеята е време за проекта и чак тогава е бялото платно. Старая се да бъда автентична, а това отнема време.

Моментът, когато проучваше Ар Нуво, за да го затвориш в картини
Ар нуво е време, което неизменно e на страната на изкуството. Как да не ти се иска да си живял тогава! Изтънчеността, увереността на хората, вярващи в бъдещето, и тяхното свободолюбие ме грабват и ме карат да искам да ги изобразя, стремейки се към декадентство.

Моментът, който задава тон на настоящата ти година
Годината започна окриляващо и се надявам така да продължи. Имам две планирани изложби за април и октомври, на които ще представя нови картини, направени специално за тези две пространства – бижутерия Велмар и галерия Слон в София.

Джени Иванова е на jennyiivanova.com и jennyiivanova