За зимата фестивалът събра 30+ от участниците си на топло с изложба в Червената точка, където срещаме и Yeto. Подписът му (дошъл от yellow или любимото му жълто) стои и върху платна живопис, и под жестоки графики. Трябва да е учил някакво рисуване, казвате си и грешите. "Не ми е чуждо инженерното мислене и доста ми помага", обяснява Иво, който първо минава през техникум по електроника, после се подхлъзва към машиностроенето и накрая се открива в инженерния дизайн. Какво друго научихме за него, предаваме нататък.

Моментът, когато за първи път хареса своя рисунка
Спомням си как една от леличките в детската ми показа, че може да се рисува човече не само с чертички, както явно съм го правил до този момент. Да навлизам в неизследвани от мен територии е нещото, което ми харесва, докато рисувам.

Моментът, в който срещна графитите
Като ученик през 2001 попаднах в Берлин. Не бях излизал "на запад" дотогава и това изкуство, което ме посрещна там, на улицата, някак си ме грабна с присъствието си.

Моментът, когато трябва да избереш: скицник, стена или платно
Скицникът и платната са ежедневно занимание, особено зимата. В скицника правя стъдита, мисля по композицията и светлината на картините и рисувам графиките. Платната за мен са добър начин да експериментирам с цвят и светлина. Често след това са ми от полза при стените – същите формати, в друг мащаб.

Моментът, който те зарежда с поне 140 идеи
Много добре се чувствам, когато съм на някое местенце сред природата. Книгите са другата ми голяма батерия. И след двете нямам търпение да седна да порисувам.

Моментът като малък, когато голямата ти мечта беше…
Да изкарам лятото на село с брат ми и братовчед ми. Много ми беше любимо. Иначе в същото време си мечтаех да стана пилот.

Моментът, в който майка ти често повтаря…
Да се обадя след пътуване, когато пристигна. Много ми става криво, като се забавя, а тя ме мисли.

Последният момент, когато постъпи егоистично и ти хареса
Цял шоколад с бадеми, който не оцеля да го споделя с приятелката ми.

Моментът, когато се чувстваш най-добре в кожата си
След сноуборд идва една от най-сладките умори. Другата такава е след цял ден на стената.

Моментът, за който още не си готов
Не ми се иска да повярвам, че в наши дни лицемерието се е превърнало в мярка в общуването.

Yeto е на instagram.com/yeto_140
140 ideas са на 140ideas.eu
Изложбата в Червената точка е до 10 февруари