9 момента на Таня Божинова

„Уменията ми да рисувам бяха по-добри от тези да запаметявам информация или да се концентрирам.“ Такъв е простичкият отговор на въпроса как изкуството застава в центъра на живота ѝ. Днес Таня е все по-близо до дипломата си по Анимационно кино, като междувременно трупа професионален опит и в реална среда. От 2021 е 2D аниматор в студио Lobster, била е и част от екипа на две издания на Световния фестивал на анимационния филм във Варна, а собствените ѝ филми Само една, #ЛюбовВКарантина и Кутията са селектирани и награждавани на ред български и международни фестивали. Гмурнете се в разговора ни с нея, за да разберете какво общо имат изкуството и спортът и защо понякога плетенето е за предпочитане пред рисуването.

Моментът, когато за пръв път раздвижи рисунките си

В 12-и клас трябваше да представим физически проект по предмета Свят и личност. Тъкмо бях решила, че ще се занимавам с анимация, и направих видео за любим мой фигурист от Казахстан. Нямах никаква идея какво правех и сега, като се замисля, фигурното пързаляне не е за начинаещи аниматори.

Моментът, когато критиката те удари най-силно

Много беше трудно да получа отказ от 5 места за проект, с който ставах и лягах от 3 години. Това се случи с дипломния ми проект. Въпреки всичко това не е краят на света. Понякога има по-добри артисти от теб, понякога не си обяснил идеята си достатъчно добре, а понякога проектът трябва да узрее още малко. Истинската трагедия е, ако сам се откажеш.

Моментът, когато прекрачи прага на Lobster

Lobster дойде в много правилен за мен момент. Пандемията осакати всички аспекти на живота ни, но това, че имах възможността да излизам и да се уча всеки ден в този невероятен екип, ме обогати безкрайно в последните 2 години.

Моментът, когато се изправяш срещу белия лист

О, много е лесно. Просто рисувам всичко – стари рисунки, персонажи в странни пози, пиша си по листа, няма никакво значение. Като при спорта – трябва да загрееш.

Моментът, когато имаш нужда от щипка вдъхновение

За жалост вече не пиша, но продължавам да намирам огромно вдъхновение в думите. Чета изказвания, бели стихове, истории и търся ключа към следващата си илюстрация там.

Моментът, когато цял салон зрители гледат твой филм

Обичайно се свивам като костенурка и ако мога, бих се скрила под стола. Има нещо много разголващо в споделянето на филма пред публика.

Моментът, когато усети нужда да си намериш ново хоби

Не знам дали само при мен е така, но е трудно хобито ти да остане рисуване, когато правиш само това по 8 часа на ден и едновременно с това се опитваш да се дипломираш с още анимация. След две години опити да намеря баланс просто си намерих ново хоби – плетенето на една кука, и всичко се подреди.

Моментът, от който се страхуваш

Аз съм работохолик с нула професионални амбиции и това е опасна и парадоксална комбинация. Страхувам се от момента, в който ще се вложа изцяло в чужди проекти и мечти и ще забравя къде в света на анимацията искам да се позиционирам всъщност.

Моментът, когато получи страхотна кариерна възможност

Надявам се този момент да предстои и да включва света на фестивалната анимация. Но не бързам. Едва на 23 години съм. За разказването на една история трябва опит.

Таня Божинова е на  art.tantan