А храните ли се добре?

Това няма да е астрологична прогноза за 2017, нито хороскоп за зодиите, както сте свикнали да ги виждате във всяко второ списание. Аз съм астролог, който не вярва в хороскопи. Как ще се почувствате, ако ви кажа, че човек никога не е бил само едно нещо, камо ли една „зодия“?

В момента, в който човек разбере, че съдържа всичко в себе си – всички четири стихии, всички дванайсет знака – той ще започне да върви по пътя на пълното си осъзнаване. По този начин свързването помежду ни ще стане по-лесно, както и единството. Но за да направим това, всеки трябва да осъзнае на индивидуално ниво, че има дванайсет деца вътре в себе си, които имат нужда от любов. Нека това е задачата ви през новата година: да се уверите, че всяко едно от тях е получило вниманието ви. Така най-накрая ще усетите цялост, защото ще сте станали повече себе си, вместо да си мислите, че сте 1/12 и това е всичко, което трябва да бъдете. Сега хванете лист и химикалка и разберете силните (ситите) и слабите (гладните) си стихии и знаци и балансирайте, с цел да се превърнете в най-добрата си версия през 2017.

ХРАНЯ ЛИ ЗЕМЯТА В МЕН?
Телецът в нас има нужда да знае, че има стабилна почва под краката си. Осигурявайки си стабилен мироглед и вярвания, комфорт, уют и всякакъв вид физически удовол­ствия, той ще мига флегматично и блажено, наслаждавайки се на хубавите неща в живота. Девата в нас обаче изявява Земята си по съвсем различен начин. Тя управлява критичното мислене и ако не си позволяваме да съдим другите, дори и малко, тя ще съди строго нас. Защото няма растеж и усъвършенстване, ако цял живот смятаме, че всичко е наред. Също така ще бъде щастлива, ако приведем живота си в норма и се погрижим за физическото си тяло подобаващо – качествена храна, движение и чистота. Когато стигнем до изискванията на Козирог обаче, нещата стават сериозни. Целта и дисциплината са най-важни. За да е щастлива тази част от нас, трябва да се постараем да постигнем нещо по-мащабно през годината. И не да го правим просто за себе си или близките си, да го направим за държавата и обществото, за да може да се ползва то от удобствата, които са липсвали преди. Колкото по-висок и стръмен е върхът, колкото по-тежък е пътят към него, колкото по-самотно е изкачването, толкова по-удовлетворен от себе си ще се чувства Козирогът в нас при достигането му.

ХРАНЯ ЛИ ВОДАТА В МЕН?
Рачето в нас иска да плаче. Рядко говорим за уязвимата част от себе си, особено ако сме свикнали цял живот да се държим „на положение“ и очакват от нас да сме силни. Естествено, че не можем да бъдем силни през цялото време и ако не си позволяваме да проявим чувствителност и не говорим за нещата, които ни тревожат и разстройват, ако винаги се справяме сами и никога не търсим подкрепа от другите, то Рачешката същност в нас страда. Двойно. Домът на сенките пък е дом и на онази наша същност, която не искаме никой да вижда – Скорпион. Той не е лош, просто борави свободно с темите, от които никой не иска да си признае, че се страхува до смърт. Тази част от нас обаче ще бъде щастлива, единствено когато сме готови да се срещнем лице в лице с най-тъмните си подсъзнателни вярвания и страхове. И ги приемем. Съпротивата ни към кошмарните ни сценарии, всъщност ги дърпа все по-близо, затова Скорпион ни учи да трансформираме черното в бяло и всеки от нас трябва да отделя време от живота си, за да се научи да обича страшното, гротескното и тъмното в себе си. Защото по този начин и Рибата в нас ще има шанс да се почувства добре. Тя е последният знак от зодиака и е шизофренична до безкрайност, именно заради това. Риби не е противоречива, нито лъже, тя просто държи всяка една същност в нас да бъде задоволена. Ето защо иска това, после – онова; казва едно, после прави съвсем друго; обича и мрази силно едно и също нещо в рамките на пет минути, а нашата задача е да ѝ позволим да бъде всичко това, вместо да се опитваме да бъдем винаги твърди и статични. Има момент за всичко и щом усетим, че моментът на Риби е дошъл, това е времето, когато е нужно да можем да плуваме свободно, в която посока искаме, и да сменяме курса, колкото пъти желаем.

ХРАНЯ ЛИ ВЪЗДУХА В МЕН?
Близнакът в нас се интересува от всичко и всички по всяко време, затова колкото повече информация, данни, факти, клюки или какъвто и да е тип знание му предоставите, толкова по-щастлив ще бъде. Той държи да бъде информиран, да може да се аргументира и да цитира любими поети или учени, защото така може за малко да даде вид на човек, който има мнение. Което не е вярно, разбира се. Също както Риби, като дуален знак, той винаги може да погледне ситуацията от двете страни и да ги разбере и именно това е най-голямата му сила, а не слабост, както нерядко смята. Силата на Близнаци е обединяването на крайностите, с което му помага и същността Везни във всеки един от нас, чиито цели винаги са свързани с хармонията, баланса и справедливостта. За да е щастлива Везни, е важно да умее да се поставя в обувките на човека, с когото общува, колкото и да го ненавижда. Защото делението е илюзия – каквото мразиш в себе си, мразиш и в другия. Омразата е непривична за Венера, която управлява този знак и за да можем да постигнем целите на Водолей в нас, тя трябва да се трансформира. Защото той има големи мечти. Водолей иска нова образователна система, нови морални ценности, нов работен режим, нов живот, нов свят! Това е тази част от нас, която винаги живее в бъдещето и се опитва да го създаде в настоящето. И за да е щастлива, не блокирайте проявите ѝ, бъдете „странни“ и иновативни, без страх от осъждане, защото само така можем да се развием и да станем единни.

ХРАНЯ ЛИ ОГЪНЯ В МЕН?
Ключовата дума тук е действие. Всички идеи, мечти, желания и мисли, е нужно да започнем да изпълняваме, не само да трупаме. За да може Овенът в нас да расте щастлив, е нужно да бъдем пробивни. Огънят обича да гори, да бушува и понякога да позапалва едно-друго, било то и собствения си задник. Дори да бъдем набеждавани за нахални, нервни или твърде амбициозни, наша отговорност е да се грижим за горящото рогато същество в себе си, което държи да бъде чуто, видяно и оценено подобаващо. Лъвът в нас пък държи да блести и няма да си легне спокоен, ако знае, че лъчите му не са огрели поне един човек днес. Споделянето на топлината и творчеството му с другите е негова основна цел, затова, за да е сит той, трябва да обърнем внимание на себе си и най-близките си и да им засвидетелстваме любов и подкрепа във всеки възможен момент. Важно е и да си позволим да бъдем признати за талантите, които всеки един от нас притежава, защото те са индивидуални и уникални по своето естество. Всеки е магическа комбинация и е абсолютно задължително светът да знае за това. Защото, когато стигнем до Стрелец, погледът се обръща към социума, към обществото, към масите. За да е сит той, трябва с интелигентност, твърда ръка и доза хумор в джоба, да насочим погледа на всички към нещата, които са наистина важни. Да ги запалим, без да ги караме насила, и да ги стимулираме да променят живота си за добро, защото всеки е способен на това. Всеки има своята роля в колективния пъзел на човешкото съзнание, затова идеалистът и оптимистът в нас никога не трябва да умират, а да се борят всеки ден за постигане на глобална промяна.Както виждате, две по две, всички дванайсет знака са противоречиви до крайност, затова най-важното качество, което всички трябва да имаме, е гъвкавост. Да можем да сме силни днес, слаби утре; учители днес, ученици утре; водещи и водени; лекомислени и вглъбени; егоисти днес, алтруисти утре и така до безкрай. Не можем да бъдем две неща едновременно, но можем да направим едно сега и утре – друго, и това е целта ни. Да го правим без страх, без вина, без осъждане, защото само в синхронизирането и изявата на всяка една същност в нас, човек може да бъде в мир със себе си. Само когато всяко дете в нас бъде обикнато, животът ни може да бъде истински пълноценен.

Ванеса Виденова е на vanesavidenova.com, sh1zo.tumblr.com и в YouTube като VanesaVidenova