Хайде, разказвай. Къде се изгубихте?
Анимационерите ли? Бяхме спрели да се занимаваме активно, от 2003-2004 не сме правили записи. Къде се изгубихме? Aми… след краткия период, в който издавахме сингли и клипове, ни изтече договорът с продуцентите. И трябваше да продължим нанякъде, да намерим общ поглед. Но се оказа, че в групата виждаме нещата различно. Аз и басистът Петър мислехме по един начин за правенето на музика и представянето й на хората, а китаристът Николай и Цецо, който отговаря за компютърните манипулации и семплите, си представяха всичко по съвсем друг начин. И така съвсем естествено направихме два различни проекта, но без да слагаме край на Анимационерите.

Говориш за Мфортно диско и Par Avion?
Да. След това имахме няколко събирания. През 2005 участвахме в промоцията на албума на Сепуко 6 в 3 Уши, после се събрахме и за да подгряваме Stereo MC’s. Но, общо взето, това беше всичко.

А какво се случи сега, за да се съберат отново Анимационерите?
Добре че беше Мартин (управител на клуб Строежа – бел. авт.). Той издава компилацията Credit to the Nation и отдавна ни говори, навива ни да участваме. Всъщност направо ни каза ”Трябва!”. Съгласихме се, но, както обикновено, се туткахме до последния момент. Наложи се той да ни пришпори и за два дена парчето беше готово. Това е и поводът да се върнем към звукозаписна и концертна дейност.

Пак ли сте в стария състав?
Ами, не точно. Басистът се отказа и моето лоби вече е по-слабо (смее се). Сега от стария състав сме аз, Заека и Цецо. Барабанистът ни, Жоро, свири с нас от 2004, а бас линиите са изцяло програмирани.

А търсите ли си нов басист?
Не. Вече сме толкова големи, тежки характери, че е трудно да се сработим с нови хора. Не е невъзможно, просто сме много тромави.

Кажи нещо интересно за новото парче Любовен бийт?
Не знам дали ще го разбереш, за любов е (смях). Парчето е от материала на Par Avion – на тях им е по-лесно да си пробутват идеите, защото са повече.

А текстът не е ли твой?
Не, на Заека е, но много ме кефи. Той е такъв, абсолютен нонсенс – грабваме една програма и изчезваме.

А защо точно него избрахте да запишете за компилацията на Строежа Credit To The Nation?
Избирахме основно от нещата на Par Avion, те имат пет-шест готови парчета – доста добри. Всъщност чудехме се и накрая съвсем неочаквано се спряхме на това – то събра най-много гласове. Много добре се получи, супер радиофонично е и е добро за сингъл.

Ще снимате ли видео?
Другите момчета не знаят, сигурно сега ще научат от това интервю, но аз преговарям с едно момче евентуално за видео, но нещата още са в много ранен процес.

А за нов албум рано ли е?
Нямаме желание да правим албум. По-скоро ще правим песен по песен и ще пускаме някъде – из интернет, по радиостанциите. Признавам си, малко сме привилегировани, за разлика от новите. Колкото и добри групи да излизат, медиите са много консервативни и е трудно да се популяризира ново име. Което е лошо, естествено. Има страшно много талантливи нови български неща. А на нас инерцията на Анимационерите ни върши добра работа.

Кога ще ви чуем лайв?
За представянето на компилацията Credit To The Nation се правят и четири концерта в Строежа. Ние сме на последния, на 12 февруари, заедно с Остава, Matchpoint и една много добра нова група – Blush, те са супер малки и много талантливи.

Вие какво ще забиете?
Ще свирим около 40 минути, имаме доста нови неща, но сигурно от тях ще направим само три-четири. Две-три са съвсем нови, нечувани. Имаме много материал, но сме малко бавни в приготвянето. Чичовци (смях).

Нещо друго подготвяте ли?
Предполагам, че през април ще имаме турне в три-четири града. И вероятно ще бъде с Остава.

А къде другаде да ви слушаме?
Ще се пораздвижим, канят ни от разни места, но още нямаме точни дати. Само малко да ни хване концертната инерция и ще избухнем.