Ако имате чувството, че чистотата на българския език е на изчезване, не сте далече от истината. Няма как с новите технологии и глобализацията, а и ние бързо усвояваме чуждиците, съкращенията, интернет жаргона. Замислете се обаче кои са последните книги, които сте прочели – дано все още си спомняте. Ако ли не, сега ще си поговорим точно за тях – за онези, напечатаните книги, на кирилица и с мирис на мастило.

Какво по-естествено от това Четвъртият събор на българската книга да протече под патронажа на министъра на културата, и то в музея Земята и хората. Така се случва и тази година, между 29 октомври и 4 ноември, с програма от изложби, концерти, срещи с автори и издатели. Дори да не сте се усетили навреме, разполагате с още три дена, за да наваксате. В петък ще научите повече за писателя Боян Болгар, а на следващия ден ви очаква доза лирика от поредицата Български поети за земята. В неделя от 17:00 ще разберете кой се е преборил в конкурса Аметистова роза за високи постижения в българската литература. Входът е свободен, а повече за програмата и участниците вижте на earthandman.org/bgkniga.  

За четвърти път ще се връчват и едни други награди за българска литература, но в раздел съвременен роман. Става дума за националния конкурс на фондация ВИК с амбициозното име Български роман на годината. До финалното пресяване стигнаха шест романа от общо 53 заглавия. Сред тях е и Дзифт, с чиято екранизация се е захванал самият Явор Гърдев. Церемонията по награждаването е на 7 ноември от 18:00 в НДК, когато един от номинираните автори ще се сдобие с 10 000 лева плюс превод на романа на английски език. Освен големият приз на журито по традиция се връчва и наградата на читателите, които можеха да упражнят своя вик на доверие до 15 октомври. Петима от общо 462 гласували ще получат подаръци от книжарници Пингвините, а техният фаворит – скромните, но от сърце 1000 лева. Церемонията е с покани, но медиите са бързи и ще ни държат в течение за победителите.