Говорител на този супер екип е Адам фон Хафнер – бивш журналист, който се откъсва от медиите преди 11 години, за да започне да обяснява на света, че нямаме нужда от красиви чаши, а от идеи, които да наливат чиста вода във всяка чаша. Преди да го чуем на живо на форума на One Design Week (на 18 юни в пловдивския Дом на културата), протягаме ръка към Адам да се запознаем и да го поздравим за добрата работа, а той ни разказва за най-яката каската за велосипед и все по-хубавото бъдеще.

Как попадна в INDEX?
Приятели и роднини ми разказаха за INDEX: Award и ми се стори интересно и вдъхновяващо. Успях да си уредя интервю с изпълнителния директор на организацията. Известно време работих като доброволец, докато не доказах, че съм достоен да бъда част от титулярния екип.

За тези 15 години, откакто съществува организацията, хората повярваха ли, че дизайнът може да подобрява и дори да променя живота им?
Мисленето за дизайна се промени много. Идеите ни все още не са свръхпопулярни, но стигнахме далече по пътя, който сме поели и продължаваме да предефинираме дизайна.

А промени ли се по някакъв начин твоят личен живот?

Решенията, които взимам за живота си са повлияни от идеите, с които се запознавам всеки ден в работата си. Сега ям по-малко месо, например. Късметлия съм, че вече 11 години всекидневно съм заобиколен от велики идеи.

Има ли полезно дизайнерско изобретение, което използваш всеки ден?
Моят Hövding Helmet. Това е каска за велосипедисти, която се надува при удар. Всеки ден е с мен, защото се придвижвам с колело из града.

Кои са най-полезните и забавни дизайни, които са печелили INDEX: Award?
Вече споменах Hövding Helmet, който печели наградата през 2011. През 2007 Tesla Motors и чудото им Tesla Roadster – кола с готин дизайн и възможности, направиха така, че всеки да пожелае да има електрически автомобил. Друго уникално изобретение е Lepsis от 2013, с което можеш да си отглеждаш буболечки, които стават за ядене.

С кои характерни черти на датския дизайн и начин на живот се гордееш най-много?
Традициите в нашия дизайн са изградени върху идеята той да бъде достъпен за всеки. Дизайнерски решения правят обществените места и услуги в Дания по-достъпни, което улеснява ежедневието ни. Един от примерите са уникалните пристанищни вани в Копенхаген, които правят възможно плуването там, където преди са се изливали отходни води.

Имаш ли свой личен герой, чийто пример те вдъхновява?
Елън Мъск – създателят на Tesla. Той е един от малкото истински визионери в света, който в същото време разполага с необходимите качества и сила да реализира идеите си. Бях много впечатлен, когато сподели безплатно в интернет всички патенти на колите Tesla. Идеята му беше, че ако останалите в бранша разберат всичко, което той вече знае, ще напредват по-бързо и конкуренцията ще наложи и той да се справя по-добре.

Как виждаш света след 20 години?
Оптимист съм и вярвам, че ни предстоят години, в които светът ще се движи само нагоре. Мисля, че промяната ще се случи много бързо и скоро всичко ще бъде създавано с идеята да подобрява условията на живот на всеки. Ние ставаме все по-добри и обръщаме все повече внимание на истински големите проблеми и възможностите да ги преодоляваме по правилния начин. Идеята за възобновяемите ресурси ще става все по-популярна и накрая всеки ще е убеден, че всичко, което правим, трябва да има по-високи цели и по-дълъг срок на годност.

Лекцията на Адам фон Хафнер започва в 12:00 на 18 юни в Дом на културата в Пловдив като част от форума на One Design Week

INDEX са на designtoimprovelife.dk