Аферата Банкок

Отидох за първи път в Банкок преди повече от 4 години. Дотогава изобщо не бях стъпвала в Азия и беше като сляпа среща – не знаех какво да очаквам, но бях отворена за приключения. Сега се връщам всяка година поне по два пъти и винаги оставам за малко в града – сама, експериментирайки и изучавайки неговите потайности.Постепенно развих буйна любовна афера с Банкок, която се базира главно на тръпката и страстта за нови места. Обичам как този град никога не спи. Животът започва рано – около 5 сутринта, и продължава до 2 през нощта, а обликът се сменя като сцени от филм: през деня е един, вечер – друг. Небостъргачи, хора, коли и мотори, пъплещи по улиците, увлечени от корпоративния лайфстайл и западните мечти се смесват със скромни тайландци, продаващи всевъзможни кулинарни чудеса на маси на тротоара, чувството на спокойствие и вековна култура, лъхащи от десетките храмове, красoтата на нощна Чао Прая, очарованието на стария град и простия и истински живот на фона на капиталистическите идеали. Банкок е необятен. Никога не може да омръзне, стига да сте смели и да се впуснете в аферата, без задръжки и без очаквания. Ето и една малка част от него извън редовния маршрут на туристите.

CHINATOWN + SOI NANAКитайският квартал е един от най-автентичните в града и бавно се превръща в тренди район. Тук е кулинарен рай за тези, които са готови да пробват различна улична храна и да се потопят в бленда от култура и история. Междувременно все повече артисти и млади хора превръщат стари и занемарени сгради в арт пространства или вдъхновени от Ориента барове и ресторанти. Любима ми е Soi Nana – стара търговска улица с традиционни тесни сгради на по 3 етажа, със стръмни стълби и високи тавани, преобразени в декадентски шик места. На нея са Teen of Thailand – първият джин бар в Тайланд, и Tep Bar – модерно, но запазило духа място, където може да опитате тайландски тапас (като панирано цвете от лотус), да слушате автентична тай музика и да пробвате коктейли с инфюзия от шафран например.Ако пък се разходите по Charoenkrung road, ще видите синтезирана история накуп и богата градска палитра – от царския дворец и бизнес района до Little India, европейския и бижутерския квартал. Стига от време на време да свивате по малките улици, ще откриете многобройни галерии за съвременно изкуство, които нощем се превръщат в барове и събират свежи и свободомислещи хора. Интересни изложби винаги има и в университета Silpakorn.

LOY LA LONG + IBRIKКогато трябва да избера къде да отседна, любопитството ме води към традиционни и скрити за обикновения турист хотели. Любимият ми е Loy La Long, невъзможен за откриване, освен ако някой местен не ти каже. Намира се в един от големите храмове в Chinatown, на самия бряг на Чао Прая и представлява романтична, изцяло дървена къща само с няколко стаи. Всяка е различна, но с прекрасна гледка към реката, където мога с часове да съзерцавам минаващите кораби. Това са моменти на истинска интимност с града. Хотел Ibrik е още едно вълшебно място, отново автентична стара къща на реката. Има само 3 стаи, а моята беше буквално над водата и нощем чувах лекото плискане под мен. Легло с балдахин, вана от дърво и мил домакин, който сервира закуска на чудесната тераса рано сутрин. Дори само изгревът над реката е достатъчна причина да се върна отново.

CHATUCHAK + VIVA 8Небезизвестният уикенд пазар Chatuchak е труден за обхождане, но предлага милиард изкушения. Най-много обичам онази част от него, отделена за изкуство – с малки ателиета, големи платна и усмихнати, някак благородни артисти. Буда е постоянен мотив в работите им, сякаш всички искат да покажат своята гледна точка за вяра и религия. Когато съм в Банкок, се разхождам из пазара с часове, пия кафе, ям сладолед от кокос, сядам в някой от скритите малки ресторанти с морска храна, отивам на масаж, а после продължавам към района с местни млади дизайнери на дрехи, чанти и обувки, откъдето винаги си тръгвам с по нещо. Накрая оставам за питие, превъзходна паея и хубава музика в бар Viva 8.

GALLERY DRIP COFFEE + LEBUAКулинарията в Банкок може да задоволи всяко небце – през уличната храна и малките ресторанти, които изникват все едно от нищото около 6 вечерта до изключителните fine dining места. За мен фаворит си остава кралската тайландска кухня, наречена Supatra, както и съвременният азиатски фюжън Vivarium. В този град са и едни от най-добрите кафе барове, в които съм била. Любимите ми са Kaizen и Gallery Drip Coffee. Обичам да прекарвам часове в тях и да следя развитието на кафе културата тук, защото за мен това е олицетворението на бавния живот в контраст със забързания град. Кафето е ритуал. Баристите винаги подхождат с внимание и ме питат какво точно харесвам, а после ми разказват дълго за произхода на конкретния сорт. Въпреки че приготвянето на drip brewed coffee често отнема 20 минути, чакането си струва. Последният писък сега е кафето с азот. Постоянна страст пък са rooftop баровете, които спират дъха с гледка и неподправена романтика. Известният Lebua е винаги превзет от туристи, но въпреки това го обожавам. Ако искате да стигнете до високите етажи на града, Банкок е пълен с такива барове и сам ще ви качи на покрива си.