Здрасти, Сам! Какво ново около Zero 7?
Не много. Взехме си почивка след турнето в подкрепа на албума ни Yeah Ghost (2009) и миналогодишната компилация Record, но краят на бездействието е близо. Наскоро дори започнахме да работим по нови песни и да обмисляме бъдещето.

А как всъщност бе дадено началото на Zero 7?
С Хенри Бинс сме стари приятели. Всичко започна с един четирипистов магнетофон в дома на майка му.

Знаем, че по-късно двамата сте получили кръщението си в музикалния бизнес в RAK – студиото на покойния Мики Моуст (1938-2003). Какво бе усещането да работите с такъв легендарен продуцент, под чийто надзор са записвали Animals, Джеф Бек, Донован и Herman’s Hermits?
Спокойно мога да кажа, че сме големи късметлии, получавайки шанс да се учим от хора като Мики. Той е изградил името си в период, отстоящ на светлинни години от музикалния бизнес, който познаваме днес. Всякакви сравнения са просто немислими, но макар и вече да не правим записи по този начин, наученото от него си остава безценно.

В началото на кариерата ви сте отговаряли за звукозаписните сесии на рок икони като Робърт Плант, поп легенди като Pet Shop Boys и ейсид джаз групи като Young Disciples. Работата с кои от тях ви достави най-силно удоволствие?
Трудно е да се каже. Бяхме само наемни работници в студиото и се занимавахме с всичко, което ни възлагаха. Случвало се е три месеца да се потим над албум на Скот Уокър, а след това в рамките на едва две седмици да работим над записи на The Stone Roses и New Order… Това бе и големият плюс на студиото – имахме възможност непрекъснато да учим нови неща благодарение на контраста между групите, без значение дали музиката им ни харесваше. По принцип повечето албуми, които слушахме по онова време, бяха записани в малки студиа и нямаха нищо общо с мегапродукциите, излизащи от RAK. Young Disciples бяха едно от наистина редките изключения. И до днес се чудя как изобщо бяха успели да си го позволят?

А как се запалихте по правенето на ремикси?
Стана някак естествено – като своеобразно противодействие на композирането на наша собствена музика. Мисля, че засега се справяме добре.

Ремиксирали сте песни на Radiohead, Лени Кравиц и The Sneaker Pimps. Харесвате ли рок музиката и оказала ли е тя някакво влияние върху Zero 7?
Харесвам Radiohead, но не знам дали са рок група… Както и да ги наречете, единственото сигурно нещо е, че са креативни и вдъхновяващи.

Вашите собствени песни също са били ремиксирани нерядко, включително и за актуалното ви издание Record. Кои от тези преработки ти харесват най много и ще чуем ли някои от тях по време на диджей сета ти в България на 25 февруари?
Харесвам всички ремикси, включени в Record. И да, обикновено пускам един или два от тях, когато се изявявам като диджей.

Какво друго да очакваме – ще чуем ли материал и от четирите студийни албума на Zero 7?
Вероятно. По принцип пускам музика, която харесвам – и свежа и модерна и някои мои стари любимци.

Какво следва по-нататък? Какви са целите и мечтите ти за бъдещето на Zero 7?
Да вървим напред и да продължаваме да се развиваме, нищо повече.

Диджей сетът на Zero 7 е в Sofia Live Club, 25 февруари, 21:00, 10/15лв от eventim.bg