Литература
Страната на чудесата се явява доста директно вдъхновение за повечето книги, в които малки момичета попадат в алтернативна, приказна реалност, като най-очевидни примери са Магьосникът от Оз, Хрониките на Нарния, Питър Пан, както и успешно екранизирания миналата година роман на Нийл Геймън Коралайн. Бдение над Финеган на легендарния ирландец Джеймс Джойс, в който става дума за свят от сънища, е сред най-важните произведения, включващи измъчили доста преводачи игри на думи, насочващи ни директно към творчеството на Карол.

Комикси
Покрай чудовищния комерсиален успех на Черният рицар можем да очакваме в най-скоро време в някоя нова екранизация добрият стар Батман да се сборичка с герои на Карол. В комиксовия свят на Човекът прилеп бродят вдъхновени от Алиса суперзлoдеи, сред които си струва да се споменат Лудият шапкар (хипно­тизатор-педофил), Туидълдум и Туидълдий (двойка дебели акробати), Чешир (убийца с отровни нокти) и Хъмпти Дъмпти (престъпник с впечатляващи инженерни способности).

Филми
Тук няма как да пропуснем култовата Матрица, в която Морфей насочва Нео към излизането от виртуалната илюзия на матрицата и попадането в истинския свят с думите “Следвай белия заек”. В сериала Изгубени също забелязваме препратки към двата романа за Алиса – Бен следва бял заек, за да достигне до света на Другите, едно от емблематичните за поредицата кодови числа е 42 – любимото число на Карол; първият роман за Алиса съдържа точно 42 илюстрации.

Музика
На очи най-лесно се набива възродилата се наскоро група Alice in Chains, рекламата за чието турне от 2006 примерно показва Алиса обесена на опашката на чеширския котарак. Част от творчеството на трашърите Annihilator е вдъхновено от текста на Карол, а дебютният им албум е озаглавен Alice in Hell. Блек метъл легендите Cradle of Filth имат песен, креативно озаглавена Malice Through The Looking Glass. Сещаме се и за Гуен Стефани в клипа към песента What You Waiting For, в който певицата се озовава в Страната на чудесата.

Игри
Видеоигрите попадат в този списък, представени най-вече от крайно популярната American McGee’s Alice – екшън трактовка на Алиса в страната на чудесата. Тук малката Алиса е в лудницата, след като семейството й загива при пожар, а болното є съзнание ражда един изключително извратен вариант на Страната на чудесата, като самата героиня е намусена убийца с окървавена престилчица, касапски нож и тежък готик грим. Очарователно!