AI: Денят на Страшния код

На 20 юни се събираме в Kino Cabana заедно с Ratio за най-новото им събитие. Независимо дали сме готови за него или не, Денят на Страшния код наближава. Как ще продължи човечеството след него и дали ще успее да опитоми изкуствения интелект (ИИ), е въпросът, който мотивира Ratio да разгледа може би най-нашумялата тема в последните месеци.

Темповете, с които изкуственият интелект се развива, са изключително бързи и почти ежедневно се добавят нови сфери, в които ИИ започва да участва все по-активно. Този бум в използването му обаче налага и необходимост от някакъв вид адаптация на нас, хората, но и на самата технология, която трябва да се придържа към някакви ценности, за да се избегнат изкривявания и рискове, свързани с невярна информация. На този етап експертите виждат два възможни сценария от силното въвличане на ИИ в ежедневието ни – ролята на създател на стойност или на създател на хаос.

В AI: Денят на Страшния код разглеждаме подробно и двата сценария, като заедно се впускаме в приключение, в което се изправяме пред множество въпроси. Какви са ползите от ИИ, можем ли да го контролираме, можем ли да припишем човечност на машините, дали развитието на сетива на ИИ е за добро, или ни изправя пред по-голяма заплаха? В търсенето на отговори се включват и Христо Томов – предприемач и експерт по машинно самообучение, Никола Тулечки – лингвист и  експерт по данни, и Константин Василев – програмист с интерес към изкуствения интелект.

Началото е в 20:00, а билети купуваме от тук.