Любима част от Алея на книгата и тази година е Литературният кът с разнообразна културна програма всеки ден от 2 до 11 август от 18:00 до 21:00, включваща премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии, детски събития. За среща с варненските читатели идват Веселина Господинова, Калин Терзийски, Катерина Хапсали и Петя Кокудева с премиера на книгата Поздрави от синята палатка.
Значително място в програмата на фестивала е отделено за децата и подрастващите. С тях ще се срещнат писателите Петя Александрова, която представя стихосбирката си Как да порасна с илюстрации от художника Петър Станимиров; преводачката Росица Цветанова представя романа Антон и други произшествия от Гюдрюн Скретинг; преводачката Ева Кънева, която ще потопи малките читатели в атмосферата на романите на детската шведска писателка Мария Грипе; Актрисата Петя Миладинова и приказните ѝ гатанки, стимулиращи детското въображение; 17-годишната Деница Русева, която ще представи дебютната си стихосбирка Приказка за мечтатели.
Най-голямата книжарница на открито може да бъде посетена всеки ден от 10:00 до 22:00, а достъпът до всички събития от културната програма е свободен.