Автомобилът, предвиден за целта, бе управляван лично от българския пилот и професионален рали инструктор Петър Гьошев. Първите, които се осмелиха да се впуснат в интересното изживяване, бяха журналисти и посетители на Автомобилен салон София 2017. Инициативата Алкохолът е лош шофьор е част от дългосрочната корпоративна политика за социална отговорност на Каменица и тази година провокира с директния въпрос "Пиеш или караш?".

"Пиеш или караш. Изборът трябва да е един и няма алтернатива. Никой не бива да сяда зад волана след употреба на алкохол, дори след консумация на просто една бира. От началото на годината до момента 484 души са загубили живота си по пътищата у нас. И това е необратимо. Но статистиката е. Ние като общество, както и всеки един от нас като личност, можем да допринесем тези цифри да се стопят. Затова и тази година решихме да поставим хората максимално близо до ситуация на шофиране в нетрезво състояние, като буквално дадем възможност на участниците да се возят и изпитат това чувство, без разбира се да застрашаваме здравето или живота им", заяви Антон Карлов, директор Правни и корпоративни въпроси и изпълнителен директор на Каменица АД по време на откриването на кампанията.

"Шофирането не е игра и затова трябва да бъдем отговорни на пътя", сподели пилотът Петър Гьошев. "Безразсъдството и карането след употреба на алкохол дори и в минимални количества е недопустимо. Нужно е да бъдем категорични и да кажем "не" на порочната практика да се сяда зад волана с алкохол в кръвта. Ето защо аз заставам зад тази благородна инициатива на Каменица", допълни още той.

От началото на годината до момента са регистрирани общо 342 произшествия, при които водачът или спътниците му са употребили алкохол. При тези инциденти загиналите са 29, а броят на ранените е 433. Това показват оперативните данни на Главна дирекция Национална полиция.

За първи път в рамките на кампанията всеки, който желае, ще има възможността по безопасен начин да изживее реално шофиране, симулиращо нетрезво състояние. Автомобилните симулации ще се провеждат в рамките на Автомобилен салон София 2017 в уикенда на 21 и 22 октомври на специално обособена за целта зона. Всеки тест драйв ще бъде провеждан от рали инструктори на Hyundai Motorsport Academy, а возещите се ще носят "алкохолни" очила, които симулират консумация на алкохол.

"Алкохолните" очила възпроизвеждат различен процент промили – от 0.4 до 0.6 промила, от 0.6 до 0.8 промила, които са за нощно виждане, от 0.8 до 1.5 промила и от 1.0 до 1.7 промила. Целта на тест драйва и симулациите с очилата е да се даде възможност на всеки участник да разбере как съответното количество алкохол въздейства върху реакциите и преценката му и го прави на практика неспособен да шофира.