Aлтернативният театър оживява в рамките на ПроТекст 13

Този сезон платформата за популяризиране на съвременна драматургия и нови театрални практики ПроТекст представя пърформанс-четения на непоказвани досега български пиеси, селектирани от българския комитет към международната мрежа за съвременна драматургия и превод EURODRAM `24.

Новото 13-ото издание на ПроТекст започва с две пърформанс четения на 21 и 27 юни в София и завършва на 6 юли в Казанлък. Автори на селектираните в тринадесетото издание на ПроТекст пиеси са Оля Стоянова, Теодора Георгиева и Радослав Чичев. С режисурата се заемат Стефани Христова, Тони Карабашев и Максима Боева.

През годините форматът се е наложил в сферата на алтернативния софийски театър и се е превърнал в една от очакваните креативни среши на млади професионалисти от различни области на изкуството – писатели, актьори, режисьори, музиканти и т.н. – с млада публика.

Програмата откриваме на 21 юни в Народен театър „Иван Вазов“ в 19:00 на сцена Апостол Карамитев, където ни очаква Голямото чудовище. Радиопиеса с два персонажа. Човек и машина. Действието се развива в бъдеще, в което голяма част от хората живеят в скафандри, всеки поотделно, в космическото пространство. Системите, които ги захранват, са висши форми на изкуствен интелект. Човекът и машината са едно. Една радиопиеса със сатиричен поглед към настоящето, в което технологиите и човешкото тяло се сливат. Въпросът, който пиесата задава, е доколко сме зависими от машините и как живеем чрез тях.

Само няколко дни по-късно, на 27-и, се запътваме към Топлоцентрала, където ни очаква пърформанс четене на Силни. Смели. Страховити. Една пиеса, която проследява историята на група момчета, които търсят своето място в света. „Кой съм аз? Каква е моята цел? Как мога да получа място в света?“ Битката, която се оформя между човека и неговите ценности, и нуждата да бъде приет в общността с цената на това да се отврати от самия себе си.

„Докъде трябва да стигна, за да заслужа мястото си? Къде е границата? Има ли граница?“ Битката между силите, водещи към съзидание, любов, и силите, водещи към гняв, страх.

Последното събитие ни извежда извън границите на столицата – в Общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък. Там ни очаква Три пълни обиколки около света – пиеса, която задава въпроса какви са правата ни, когато сме арестувани. Двама мъже и една жена са задържани – за неприлично поведение, за нарушаване на обществения ред или просто за хулигански прояви. И докато тези трима души спорят какви са правата им и кога имат право и причини да се бунтуват, те разкриват онези неща, които обикновено пазят в дълбока тайна. Всички онези неща, които ги правят уязвими, но и свободни.

Срещаме се с алтернативното лице на театъра в рамките на 13-ото издание на ПроТекст, с което изпращаме юни и посрещаме юли.