Tokyo Ghoul

Кен Канеки е напълно обикновен студент, който едва оцелява след нападение от гула (таласъм/вампир, според речника) Ризе Кашимиро. След тежка операция, в която трансплантират част от органите на Ризе в тялото му, той става наполовина гул и сега му се налага да приема човешка кръв, за да оцелее. Отива в кафенето Антейку, където се научава да живее и в двата свята, но в продължение на 4 сезона се сблъсква с обрати, заради които се загубва в собствената си идентичност. Това психологическо, фентъзи хорър аниме е илюстрирано първо като манга от Суи Ишида и е едно от най-добрите в пространството – залепя ни за екрана, жадни за следващата 20-минутна доза от Tokyo Ghoul.
Shiki
    
15-годишната Мегуми мечтае да се измъкне от изолирания японски град Сотоба и да живее лъскаво в големия град. Тя обаче умира неочаквано и така се започва поредица от смъртни случаи, с чието разследване се заема младият лекар Тошио Озаки. Заедно с антисоциалния Натсуно те се изправят лице в лице със собствени си трагедии, докато се опитват да спасят Сотоба от превръщането му в призрачен град, пълен с вампири. Shiki изследва границата, която разделя човек от чудовище, и тази линия е анимирана по новелата на Фуюми Оно през 2010.
Kakegurui
   
Академията Хиакау не е обикновено училище – то подготвя всички вътре за истинския свят. През деня всичко изглежда нормално – история, езици, математика. Но когато падне нощ, залите се превръщат в леговища за залози, с които децата се учат как да боравят с пари, докато манипулират хората. Тези, които са на първите места, са на върха на социалната стълба, а тези най-долу са длъжни да им слугуват. Всичко е сравнително очаквано и скучно до появяването на Юмеко – на вид красиво и наивно момиче, което не играе, за да спечели, а за да се забавлява. Скоро всички разбират, че е нещо средно между психопат и лунатик, и точно тогава става интересно.
Ergo Proxy

Преди 1000 години екологична криза обрича Земята и хората заживяват под куполи, отвъд които животът е невъзможен. Създадени са хуманоидни роботи, които да им помагат ежедневно, и всичко върви добре, докато утопичният хоризонт не започва да се тресе след серия убийства. Ри Ел има за задача да разреши случващото се, но е нападната от същество, което не е нито човек, нито робот. Тогава мистерията около създанията, които се наричат Proxies, започва да се разплита и там лежи ужасяваща истина.

Hell Girl
  
Дяволска кореспонденция – сайт, в който хората с най-много стаена злоба могат да влязат в полунощ, да въведат име и да го пратят право в ада. За Аи Енма, дяволското момиче, няма значение дали следващата жертва заслужава съдбата си или не, тя ще отмъсти за вас. Но има уловка – заплащането за такъв тип задача е самият потребител да прекара задгробния си живот в пъкъла.

Your Name
   
Митсуха живее в тихо японско село и завижда на всички, на които съдбата им отрежда живот в Токио. Междувременно Таки е момче от столицата и след комета, която не е минавала над Замята от хиляди години, двамата започват да разменят телата си. Комуникират с бележки, телефон, дори съобщения по кожата и така се заформя едно романтично фентъзи, идеално за почивка от горните.