От първите опити по темата от страна на гения в немския киноекспресионизъм Фриц Ланг – Д-р Мабус Комарджията и епичния сай-фай Метрополис, през драматизацията на романа 1984 от 1956 и класиките Забранената планета, Машината на времето и Денят, в който Земята се запали, антиутопията постепенно се оформя като специфичен поджанр на научната фантастика. В чистия си вид така и не достига комерсиален успех – това не са най-лесните филми нито за снимане, нито за финансиране, особено пък за разбиране. После етикетът "анитутопия" започва да се използва напосоки от Холивуд върху заглавия като Игрите на глада, Дивергенти и Лабиринтът: Невъзможно бягство, които са обект на съвсем различна селекция. В списъка по-долу са подбрани само култови заглавия, доказани през годините, покриващи пълния спектър на антиутопичните сюжети.

Децата на хората

Първият пробив на Алфонсо Куарон в научната фантастика, 7 години преди Гравитация. Децата на хората получи съвсем заслужени Оскар номинации за камера, сценарий и монтаж – филмът има смазваща визия и сюжет, в който Клайв Оуен обикаля в тъжен, мрачен свят, където от две десетилетия жените не могат да раждат.

Гатака

При излизането си Гатака е научна фантастика, но вече е на ръба на реалността. Нищо чудно много скоро светът наистина да дели хората на "валидни" и "невалидни" в зависимост от това, дали сме създадени чрез генетична намеса, или сме органични човешки същества. Филмът на Андрю Никъл е естетически изпипан разказ по темата с Ума Търман, Итън Хоук и Джуд Лоу в главните роли.


Снежен снаряд

Преди да стане най-повтаряното име в света на киното покрай Паразит, Бонг Джун-хо режисира тази екранизация по култовия графичен роман. Действието се развива във влак, който непрекъснато се движи, а пасажери са последните оцелели хора на света. Крис Евънс отново е герой, този път като пътник от нисшата класа, който се вдигат на бунт срещу елита.

УОЛ-И

Антиутопичната анимация на Pixar ни пренася далеч в бъдещето, където след серия от екологични катастрофи светът се е превърнал в едно огромно сметище, обслужвано от боклукчийски роботи. Един от тях е УОЛ-И, който се спуска в романтично пътешествие само за да се сблъска с хората – дебели създания, залепени перманентно пред мониторите.

12 маймуни

В този филм Тери Гилиъм отново успява да събере в едно двете си любими теми – черна комедия и мрачна фантастика. В бъдещето атмосферата на света е негодна за дишане – смъртоносен вирус, който поразява само хората и дебне във въздуха. За да научат повече за катастрофата, учените изпращат затворник "доброволец" на мисия в миналото. Следва поредица от нелепости с безумни сцени между Брус Уилис и Брад Пит.


Сойлент Грийн

Шокиращо е как сравнително нискобюджетен и полузабравен филм от 1973 успява да предвиди с плашещи подробности света на съвремието. Тук имаме глобално затопляне, социални мрежи за секс и криза в хранителната индустрия, както и един наистина брутален финал.


Робокоп

През 80-те, покрай бума на VHS касетите има и разцвет на сай-фай екшъните. Сред целия списък с нелепици едно заглавие блести като абсолютна класика: Робокоп на Пол Верховен. И като става дума за предсказания: Детройт във филма се сбъдна 30 години по късно, за съжаление до последния детайл.

Идиокрация

Преди да сатиризира Силиконовата долина с едноименния си сериал, Майк Джъдж хвърля комичен поглед към бъдещето с Идиокрация. Тезата на филма е семпла, но гениална – глупавите хора имат повече деца, затова в бъдещето средното IQ ниво се е сринало. Наш съвременник, размразен след 500 години, се озовава в свят, където поливат овошките с енергийни напитки, а президентът е кеч звезда и дава речи с автомат в ръка.


Сталкер
Една от най-великите фантастики на всички времена и абсолютен шедьовър на Андрей Тарковски. Сталкер е създаден по Пикник край пътя на Братя Стругацки, а сюжетът се върти около мистериозно място, наречено Зоната, където паднал метеорит е причинил малък Апокалипсис. Филмът е сниман в изоставена електроцентрала до Талин, а като си говорим за жертви за изкуството – в резултат на токсичната локация няколко членове на екипа, включително Тарковски, впоследствие почиват.

Акира

Заедно със заглавия като Дух в бронята и Перфектно синьо, Акира е сред най-добрите представители на класическата манга. Кацухиро Отомо ни пренася в киберпънк антиутопия, където улична банда е вербувана за таен правителствен проект и освобождава от клетката му същество със свръхестествени психични сили. Също така силно вдъхновение за елементи от Cyberpunk 2077.


Портокал с часовников механизъм

В класиката на Стенли Кубрик по романа на Антъни Бърджес не се уточнява къде и кога се развива действието, но цялостното усещане е за един Лондон в особена реалност – властта е тоталитарна – дотолкова, че езикът е микс между английски и руски. През 1972 филмът така шокира света, че почти моментално е забранен навсякъде чак до 1999, когато покрай смъртта на легендата получава втори шанс по кината.

Блейд Рънър

Оригиналът на Ридли Скот и продължението Блейд Рънър 2049 на Дени Вилньов във визуално отношение са недостижимият връх на стила – комбинация от ноар сюжет, смазващи визуални ефекти, убийствена камера и уникална актьорска игра. За разлика от повечето сай-фай филми тук имаме и завидна дълбочина на посланието – какво прави човека човек и в какво точно се измерва интелектът? Филмът също така през 1982 успява да предвиди как ще изглежда Лос Анджелис в наши дни. Предсказанията на втора серия дано да не се сбъднат никога.


Бразилия

През 1985 Тери Гилиъм прави филм, който всъщност е по-добрата версия на концепцията в романа 1984. В свят на откровени лъжи и нелепа пропаганда скромен чиновник от добро семейство се забърква със Съпротивата покрай фатална жена, която вижда в сънищата си. Най-тъжното е, че темите в Бразилия сега са по-актуални от всякога, а смехът, който бюрократичните ситуации вътре предизвикват, е, меко казано, тъжен.