Арменски приказки: Вкусът на Армения
Закуска за шампиони… в питиетата
Каш е едно от най-известните ястия в арменската кухня. Името на традиционната сутрешна супа произлиза от арменската дума "завира", защото Каш се приготвя от варени телешки или овнешки главички, копита и шкембета. Краката и другите… части се почистват и накисват в студена вода за една нощ. Целта е не само да се отървете от неприятната миризма, но и месото да заври по-бързо. Супата се вари, докато водата не стане гъста като бульон, а основните подправки – сол, пипер, оцет и огромно количество чесън, се добавят впоследствие от всеки съобразно собствения му вкус. Яде се с надробени парчета лаваш (така че да не ви е нужна лъжица) и се полива с поне няколко водки. Всичко дотук ни навежда на мисълта, че е препоръчително да закусвате с Каш само през уикенда.
Кралят на масата
Има едно сигурно нещо, което арменец няма как да забрави, когато реди масата за хранене. Хлябът. Насъщният е свещен за трапезата елемент, а традиционният арменски хляб (лавашът), е дори част от списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. Приготвянето на лаваш е лесно, но изисква търпение. В дълбока купа, пълна с брашно (и добавена сол) постепенно се изсипва водата. Тестото се оставя да втаса, а след това се разстила и сгъва на четири. Отново оставяме да почине и повтаряме разстилането и прегъването. Общо четири пъти. За финал разточваме на тънки листа (кръгли, квадратни или правоъгълни – по избор) и печем на тиган или във фурна. Е, както ви предупредихме още в началото – простичко, но повече търпение няма да ви е в излишък.
Сладката страна на арменската трапеза
Един от най-обичаните арменски десерти е Гата. Представете си нещо средно между кроа-сан и ориенталски сладкиш, но със собствен облик и очарование. Съставките в тестото включват брашно, масло, сода за хляб, бакпулвер и заквасена сметана, а за пълнежа са ви необходими брашно, масло, захар и ванилия. Тестото се разстила с точилка, поръсваме го обилно с "пясъчния" пълнеж, навиваме на руло и режем на малки "охлювчета". Изпичаме ги в предварително загрята фурна и ядем с истинска наслада по всяко време на годината (макар Гата да е по-популярен около Коледа и Великден, гарантираме, че си струва да проверите колко ще ви хареса още сега).