Lynyrd Skynyrd
Може би най-известната южняшка рок група се ражда през 1964 във Флорида. Идеята за името хрумва на вокалиста Рони ван Зант като своеобразен поздрав към някогашния му учител по физическо, Ленърд Скинър, недолюбван от мнозина гимназисти заради нетърпимостта му към мъже с дълги коси. С течение на времето останалата в историята с хита Sweet Home Alabama формация се сприятелява с прословутия преподавател.

Black Oak Arkansas

Сформирана през 1965 и кръстена на родния си град Блек Оук в щата Арканзас, групата започва кариерата си доста нелепо – музикантите открадват първата си озвучителна система от местна гимназия, биват разкрити и осъдени на общо 26 години затвор (впоследствие присъдата е отменена), което ги принуждава временно да избягат в трудно достъпните хълмисти райони на щата, водейки полупартизански живот.

The Allman Brothers

Създадени във Флорида в края на 60-те, сочените от мнозина за “главни архитекти на южняшкия рок” братя Дуейн и Грег Олман успяват да постигнат завиден успех, спечелвайки 11 златни и 5 платинени отличия. И макар Дуейн да загива нелепо в катастрофа през 1971, блъсвайки се с мотора си в камион, Грег продължава делото му до днес.

Molly Hatchet

Няма как да не почетем и създателите на хита Flirtin’ with Disaster – най-малко заради несекващото им вече 38 години удоволствие от извайването на тежкия южняшки звук. А ако се чудите какво означава името им, най-добре ще е да се поровите из старите полицейски сводки в търсене на информация за някоя си Моли Хачет – проститутка, прочула се с обичая си да измъчва и обезглавява клиентите си.

Maylene & The Sons of Disaster

Младата банда от Алабама се прославя с взривоопасната си музика и най-вече с текстовете си, изпъстрени с християнска тематика. И не, не става дума за проповеди, а за концепция, черпеща вдъхновение от престъпленията и наказанията на прочулата се в началото на 20 век банда на Ма Баркър, чиито безбройни злини биват застигнати от “божественото правосъдие”… поне според групата.