Арт старт 2020

От 2017 насам тази изложба подсказва кой захапва по-любопитните теми, кой интригува с подхода си и въобще от кои млади художници да чакаме по-големи неща в изкуството през 2020. Ето ги: 11 още непознати имена, селектирани от кураторите Весела Ножарова, Ларс Нордби и Стефка Цанева, ни подават визитка, преди да видим работите им в галерията.
Александра Георгиева

Като @sa6ettu качва в инстаграм забавни рисунки, вдъхновени ту от реклама на наденици, ту от куриозна снимка в интернет. Като @sa6etattoo пък татуира в същия небрежен стил. А като Александра влиза в Арт старт да покаже накъде я дърпат интересите сега: към илюстрация, зин или текстил?
Александра Ласкова

През 2018 завършва НХА със серия фотографии с бродерия, които после галерии в три града придърпват за изложби. В експерименти с колаж, текстилни техники и интересни технологии за миксиране на фото и видео например тя търси допирните точки между личния свят и онзи, който споделяме с всички.

Алина Папазова

Рисунките ѝ имат силата да те пренесат до нея в стаята – Алина не само документира обкръжението си до последния детайл, но често включва и собствените си ръце и скицник в кадъра. Освен любопитен илюстратор, е и керамик с въображение и нула свян да пъхне в пещта нещо несиметрично – за което има и награди.
Весислава Желева

8 години е в Англия да учи в арт колеж и да стажува в галерия за съвременно изкуство, покрай което набира и малко кураторски опит. Обратно тук е едва от миналата есен, а ето че радарът за обещаващи художници вече засече бродираните ѝ одеяла с коментир за Брекзит.

Виктория Стайкова

Показвали сме ви страници от проекта, с който става магистър илюстратор: научно-фантастичната графична новела с малко думи и повече картини Licitus. Виктория освен това е дизайнер в рекламата и един от умовете зад платформата за печатни арт издания ТИ-РЕ.

Даниела Янкова

Когато влезе в рубриката ни 7 момента през 2017, още не вярваше в гения на малките рисунки в инстаграма си @shadowschaser. Днес обаче е художник със собствена линия тениски, чести покани за общи изложби и солов проект в галерията-ниша Credo Box.

Ина Валентинова

След спирки в арт академиите в Грьонинген, Вроцлав и София, сега продължава да учи в Търново, този път Арт терапия. Дали терапевтична е целта и на проекта ѝ за Арт старт – инсталация от плат и звук, в която влизаш – тълкувате сами на място.
Калас Либфрид

По паспорт е Калоян Любомиров от Свищов, но в Германия – където живее, следва философия, скулптура и нови медии, показва интердисциплинарното си изкуство и печели награди – го знаят с този псевдоним. Остава да разберем дали тук ще донесе обекти, скулптури, пърформанс или нещо звуково.

Красимира Буцева

С намерена и своя фотография, видео, звук и текст тя прави интерпретация на паметта и травмата. Наред с това е лектор във фотографския департамент на лондонски университет, с колектива си Revolv организира арт събития, а като редактор на списание EEP Berlin събира модерна фотография от Източна Европа.
Павел Найденов

Някога го знаехме като електронен селектор и хоров баритон (първо учи за музикален педагог и диригент), запален и по пърформансите. През 2016 обаче Павел отива във Виена да се посвети на визуалното и днес работи повече с обекти, инсталации и принт, често със социално-политическа идея.
Райна Тенева

Документалният подход е в основата на видео работите ѝ, а ѝ харесва да борави и с архиви – от държавни до аматьорски. Ако трябва да посочим какво я вълнува генерално, с фотография, подвижно изображение и инсталация Райна изследва теми като идентичността и остаряването.

Арт старт се открива на 7 февруари в 18:00 в Credo Bonum и в 19:00 в Гьоте-институт и продължава до 1 март