From Us to you. Това вдишваме в Æther от 10 март, когато в пространството влизат парфюми, затворили между ароматните си молекули няколко съвременни артисти. Сред тях са и нашите Войн де Войн и 1000Names, но как изобщо усещането за някого може да бъде уловено във флакон? На базата на едномесечни дневници, пише ни от Берлин Маргарита Кудрина, от която разбираме и че алхимията тук е в превода – на емоциите, мислите и идеите на артистите, които парфюмеристи с усет внимателно предават в аромат.

"13 декември. Това е топка жасмин. Градината ми е изпълнена с него. Като дете не ми беше позволено да използвам парфюм, затова първият ми досег с аромата беше през етерични масла. Мисля, че жасминът беше пръв и ми беше любим. За мен той е олицетворение на чистата красота и женственост. Много от записките ми са за неща, които ме заобикалят и са част от ежедневието ми". Четем тази страница от дневника на мултижанровия артист Ниса Нишикава, поканена да участва в проекта From Us to you през 2013. Целият декември е неин, за да го изпълни с изображения и кратки бележки, поети нататък от парижкия парфюмерист Натали Грасия-Сето.

След като живее известно време с нещата на Ниса, Натали започва да усеща аромата ѝ в асоциации. Среда: движение. Цвят: гланцово черно, индигово, жълта охра, изгорял оранж, мъхестозелено, тъмнокафяво. Звук: цикади в лятна вечер с нежни капки топъл дъжд. Допир: гладък камък. Движение: случайно като вятъра. Основни нотки: галбанум, канела, джинджифил, хашиш, жасмин, иланг-иланг. По-късно всичко това се събира в This is the hunt – един от ароматните експонати, които пристигат в Æther заедно с дневниците, по които са композирани.

Не само текст, но и снимки, музика и дори видеоклипове попиваме в останалите месечни извадки от живота на артистите, докато повдигаме капачките на флаконите, за да усетим и техния аромат. Илюстраторът Йека Хаски, дизайнерът Филип Уебър, скулпторът и фотограф Олаф Бройнинг, танцьорът Брук Стамп, многопистовият Войн де Войн и музикантите от 1000Names са преведени на езика на уханието от независими парфюмеристи, а една от големите идеи на проекта е да погледнем и на тях като на творци. Защото, "както всяко изкуство, което резонира в нечий ум, тяло и дух, и ароматът се развива с времето, поема по своя път и накрая изчезва".

From Us to you e в Æther (Княз Борис I 39) от 10 до 30 март, откриване в 19:00
Всички проекти на Folie À Plusieurs са на folie.space