Етюд в Алено (A Study in Scarlet, 1887)
Първата литературна поява на Шерлок Холмс. Заглавието идва от начина, по който детективът описва на своя приятел доктор Уотсън разследването на убийство като “етюд в алено”. Романът е разделен на две, доста различни една от друга половини, като в първата Уотсън разказва от първо лице, представяйки Холмс. Втори интересен факт – през 2004 популярният британски автор Нийл Геймън пише разказа Етюд в изумрудено, в който запазва сюжетната структура на Дойл, но намесва и чудовища от света на Лъвкрафт.

Знакът на четиримата (The Sign of Four, 1890)
Вторият от общо четирите романа за Шерлок Холмс (който иначе се появява в цели петдесет и шест разказа на Дойл). Освен разследването на Холмс в книгата научаваме и как изглеждат нещата от гледната точка на убиеца, който разказва за пристигането си в Лондон, и мотивите, довели до престъпленията (става дума за отмъщение, доста напомнящо за класиката на Дюма Граф Монте Кристо).

Баскервилското куче (The Hound of the Baskervilles, 1902)
Отново с Холмс. Зловещото куче от заглавието днес е далеч по-популярно от легендата, вдъхновила написването на творбата. Става дума за духа на някакъв зловещ индивид на име Ричард Кембъл, за когото се е твърдяло, че е продал душата си на дявола. Въпросният мистър Кембъл, приживе страстен ловец, хората виждали да предвожда глутница от призрачни хрътки на всяка годишнина от смъртта си. Ако имате път към малкото английско градче Бъкфастли можете дори да видите гроба му, който си е нещо като историческа забележителност.

Изгубеният свят (Lost World, 1912)
Тук за първи път се запознаваме с втория иконичен герой на Дойл – професор Челинджър – който предприема пътешествие до амазонско плато, където праисторически зверове продължават да си живеят мирно и спокойно. Мирно, когато не се опитват да изядат досадните приключенци, нарушили покоя им, разбира се. Същото заглавие е използвано през 1995 от Майкъл Крайтън за продължението на популярния му динозавърски роман Юрски парк.

Ужасът на висините (The Horror of the Heights, 1913)
Безценна възможност да видите сър Артър Конан Дойл в доста различна светлина. Романът на практика е разказан чрез окървавения дневник на Джойс-Армстронг, открит край ферма в Уитихам. Първите и последните страници от дневника липсват. Главният герой и собственик на зловещия дневник е пилот, който открива в горните слоеве на атмосферата нещо, което нарича “въздушните джунгли”, и в крайна сметка бива убит от странните им обитатели.