Asteroid City на Уес Андерсън удря Земята с колосален актьорски състав

Уес Андерсън е режисьор-запазена марка. Разчитайки на изчистената ретро естетика, симетричните кадри и специфичната цветова корекция, той забърква очарователно странни коктейли от звездни имена, хапливи диалози и закачливо чувство за хумор. Въпреки че последният му филм, Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън, бе по-скоро разочарование за феновете на Андерсън заради хаотичния си сюжет и неравното си темпо, режисьорът се завръща с ново заглавие, при това с премиера, която вече се вижда на хоризонта. Asteroid City ще блесне на големия екран за първи път на филмовия фестивал в Кан през май, а след това, в края на юли, ще плъзне по кината в цял свят.

Но какво да очакваме от предстоящата романтична комедия? Разбира се, Уес Андерсън отново залага на силния актьорски състав, като този път списъкът е направо безкраен: Скарлет Йохансон, Джейсън Шварцман, Том Хенкс, Джефри Райт, Тилда Суинтън, Браян Кренстън, Едуард Нортън, Ейдриън Броуди, Мая Хоук, Стийв Карел, Уилям Дефо, Марго Роби и Джеф Голдблъм са само няколко от познатите лица, които предстои да видим в лентата. Нищо чудно, че не успяваме да зърнем всички от тях в почти триминутния трейлър, който излезе само ден след обявяването на подробностите за филма – на 29 март.

Сценарият на Asteroid City е писан съвместно с Роман Копола, с когото Андерсън работи и по Френският бюлетин, Островът на кучетата, В царството на пълнолунието и Дарджийлинг ООД, и разказва за фиктивно градче в американската пустиня през 50-те години, прочуто с космическата си младежка конвенция по случай годишнината от приземяването на метеорит в местността. Когато млади научни ентусиасти пристигат за състезанието обаче, неочаквани обстоятелства ги принуждават да останат по-дълго, отколкото са възнамерявали. От трейлъра можем да предположим, че в романтичната комедия ще бъдат замесени научнофантастични елементи, но познавайки Уес Андерсън, със сигурност няма да липсват и други изненади. Първата от тях е липсата на Бил Мъри в екипа, но преди да си помислим, че Андерсън е решил да се откъсне от навиците си и да разнообрази състава, се оказва, че първоначално актьорът е бил замесен в продукцията, но сцените с негово участие са отпаднали, тъй като е боледувал от Covid.

Това обаче не е всичко – тази година очакваме и още един филм от Уес Андерсън, който пристига директно в Netflix тази есен. Режисьорът отново разлиства творчеството на Роалд Дал (след стопкадровата анимация Фантастичният господин Фокс), като този път се спира на сборника с разкази The Wonderful Story of Henry Sugar. Филмът следва модела на Френският бюлетин и е разделен на три части, свързани чрез главния герой, Хенри Шугър, в когото се превълъщава Бенедикт Къмбърбач. Освен за него ще се оглеждаме и за Ралф Файнс, Дев Пател, Бен Кингсли и Ричард Айоейд.