Преди да се разходим из буквите в ателието, се връщаме назад към момента, когато листът е бял, а зад него стои единствено идеята на Тея: да покани шест артиста от различни сфери да работят по една и съща тема. "Когато обсъждахме плана, решихме датата за изложба да е 11 май – Денят на Св. Св. Кирил и Методий, а с нея естествено дойде и темата за глаголицата". Пръв да се включи вдига ръка Филип Попов, който има пръст в почти всичко, свързано с тази азбука в изкуството, и дори "я е правил като графични символи за клавиатура на компютър".

Разпознаваме бързо почерка му върху копринена блуза с дизайн от Тея, която носи принт с името й на глаголица. Вдъхновението обаче е взаимно, защото за графиките си с характер на витражи Филип Попов използва същите цветове, които вижда под карфиците на нейните модели. Всичко останало по закачалките е нейна работа, а силуетите следват извивките на буквите: "Дрехите са конструирани по техните форми, тоест символите се явяват композиция на всичко наоколо. Оказва се, че от един плосък графичен символ успяваш да построиш обем".

Потвърждава го един поглед към нещата на Николай Сардъмов и Димитър Делчев, които съживяват идеята за бижу или брошка с осиновена буква, направена от прахово боядисан метал или дърво. Един лист наблизо ни насочва към символа, който търсим, а след малко вече се взираме за него и в сребърните пръстени на Атанас Константинов. Със своя "едновременно индустриален и горд вид" те почти изричат буквата, която довършва горната им част. На стола до тях си почиват и чантите от неопрен на Мариета Ценова, които могат да се използват като клъч или да приберат лаптоп, а символите на капака им, наподобяващи ключалка, всъщност са буквите "С" и "И".

"Искахме да разберем каква сила имат днес тези символи и се оказа, че е абсолютно необятна", разказва Тея. Понякога е напълно излишно да се търси вдъхновение в европейски и разни "модерни" теми, когато то ни чака в нашата собствена история, "стига да имаш търпение и желание да се поровиш". С бавни стъпки сега обхождаме пак студиото, за да се запознаем с всички работи наново и да чуем по-добре какво имат да ни кажат "знаците, които говорят".

Горе глаголицата e в Teyadesign на Ангел Кънчев 25 до 24 юни