Вкусваме морето през октомври с Бакхус Fish Fest

На 7 и 8 октомври фестивалът на морската храна Бакхус Fish Fest ни посреща със своето шесто издание. В първия уикенд от октомври десетки видове риби от близки и далечни морета, стриди, миди, скариди, раци и други морски обитатели ни очакват в Маймунарника в Борисовата градина. Обещано ни е истинско пиршество, хубаво време в парка, а както винаги децата и домашните любимци са добре дошли.
По традиция събитието е изцяло безкешово, като плащаме само с карта (дебитна или кредитна) или дигитален портфейл. Това не само гарантира по-добрата хигиена по време на феста, но и прави достъпа до безкрайните вкусотии далеч по-бърз. Тези, които плащат с Mastercard, могат да спечелят и специална награда – излязлата преди няколко дни книга The Food Hedonists с автограф на авторите ѝ – шефовете Милен Златев, Милен Панев и световния кулинарен фотограф Илиан Кънев. По-малките късметлии могат да закупят книгата на място в събота, като в същия ден можем да опитаме специалното меню на шефовете между 14:00 и 16:00. Сред другите награди са луксозни подаръци от Mastercard или чаша или бутилка вино от Wine Generator by DiVino.

Любимият ни щанд с прясна риба
Акцент в събитието и тази година остава огромният щанд с прясна риба, който се е превърнал в традиция за фестивала. На него откриваме прясна морска храна, поръчана от всички краища на света специално за събитието. Очакват ни изключително екзотични продукти, като филета от риба меч, морска лястовица, декоративни водорасли, до любимите у нас сьомга, пъстърва и риба тон.
Околосветско кулинарно преживяване – от Испания до Япония
По време на Бакхус Fish Fest Маймунарника става дом на множество ресторанти с тематични менюта, напитки, крафт бири и вина, вкусни солени и сладки хапки и занаятчийски продукти. Участниците, които готвят на живо тази година, са 11. Риба на скара, великолепни пържени картофи, стриди от Нормандия, гьоза с хайвер са само няколко от множеството вкусотии, на които можем да се насладим. Panuozzo ни посрещат с италиански сандвич със сардини, испанска паея в няколко вариации ни очаква пък на щанда на Bismark, a младите готвачи от Talents ни показват що е то майсторска рибена чорба и сърф енд търф. Любителите на сладкото също няма да останат разочаровани, защото на феста можем да открием оригиналните френски палачинки на Le Soleil.

Пренасяме вкусовете и ароматите у дома
Макар на фокус на фиш феста да е всичко морско, там има и допълнителни глезотии, от които човек да се вдъхнови и да отнесе вкъщи, за да продължи гастрономическите емоции в собствената си кухня. Бързаме да се докоснем до ароматните миксове на Spizing, чиито десетки смеси за солени и сладки ястия могат да накарат всеки с нетърпение да твори в кухнята си. Вълшебните сосове (за любителите на лютото) на Chilli Hills също ни чакат на един от щандовете, а тези, които си обичат българския вкус, може да се отправят към щанда на Светулката, където откриваме традиционни мезета в бурканче и вкусна лютеница. Зехтини, домашни сирена и какви ли не други продукти, които само чакат да бъдат грабнати, също ни очакват цял уикенд.
Усмивки на лицето и напитки в ръката
И понеже един фест не е истински без разнообразие от напитки, от Бакхус са се подготвили да не останем жадни във всеки един момент от деня. Започваме с ароматното кафе на Martines Coffee, а в по-късните часове на следобеда сме готови да преминем първо към безалкохолен коктейл, а после и към вино или бира. Три марки български крафт бири разливат пиво – Sepia Brewing, Ша№5 и Metalhead Brewery, три са и винените барове – първият е с бутикови български изби, подбрани от Wine Generator, вторият е на Casa Rojo с фокус върху Испания, а третият – с най-интересните вносни вина от Cellar 52. Изборът е голям, като едно е сигурно – жадни и гладни няма да останем.

Събитието се провежда от 11:00 до 21:00 и двата дни, като всички домашни любимци и деца под 7-годишна възраст влизат безплатно, а за останалите входът е 6/10 лв. с предварително закупен билет през системата на Eventim.