Българска национална филмотека с подкаст, посветен на киното

Подкаст, посветен на ранното кино, филмовите архиви и аудио-визуалното наследство, е новият проект на Българската национална филмотека. Първият епизод на Филмотечно, както се казва подкастът, вече може да бъде чут, като пилотният епизод е озаглавен Пионерите.

В епизод 1 от поредицата слушаме за зараждането на киното, за първите му стъпки от панаирджийско зрелище до превръщането му в изкуство. От прожекциите на братя Люмиер в парижкото Гран кафе до появата на първите филми на територията на България. Как се е случвало киното във времената, в които кинозали все още не са съществували, кои са били първите кинопрожекционисти и родни ентусиасти, които използват новата технология, за да разкажат своите истории – това са някои от главните теми.

В пилотния епизод гости са историкът на ранното българско кино д-р Петър Кърджилов и доц. Теодора Стоилова-Дончева, изследовател на българското документално кино и сценарист на документалния филм Кино екстремисти – лента, разказваща за режисьорите – пионери на българската кинематография. Водещи на самия подкаст са Галя Жекова и Росен Спасов, а всеки нов епизод идва с нови гостуващи експерти.

На този етап са планирани 6 отделни тематични издания на подкаста, които ще бъдат публикувани до края на 2024. Основната цел на проекта е да проследи българската следа в световните процеси, довели до зараждането на киноизкуството, като акцентът ще е върху ранното българско кино. Разбира се, подкастът обръща внимание и на развитието на кинокултурата в България от неговата поява до днес. Темите, които ще бъдат представени, обхващат историята, теорията и естетиката на прохождащото българско кино, а с тях и формирането на производствена среда и кинопоказа.

Освен епизодите инициативата излиза и извън интернет пространството, защото слушателите имат възможността да посетят Филмотечно кино Одеон с вход свободен, за да видят някои от  филмовите заглавия, за които се говори в отделните броеве. Филмите можем да открием в програмата, упоменати като Подкаст Филмотечно препоръчва.

Филмотечно можем да слушаме в платформите на Spotify и SoundCloud и в официалния YouTube канал на БНФ. В официалната страница на подкаста с излизането на всеки епизод можем да открием и допълнителна информация като литература, филмови заглавия и други любопитни материали по темите на отделните епизоди.

Първи епизод слушаме тук.