Българският Рейв Архив от края на 90-те до ранните 2000 оживява във фотокнига

След мултижанровата изложба Български Рейв Архив (БРА) през 2021 г., представена от интердисциплинарния визуален артист Владислав Илиев (Vladzen), тази година историите на българския рейв оживяват във фотокнига, акцентираща върху архивното изследване на периода от края на 90-те до началото на новия век. 

Фотокнигата  е естествено продължение на изложбата и е следващата част от проекта Български Рейв Архив, който цели съживяването на архивите от първите години на електронната сцена. Той постига това чрез представянето на селекции от уникални материали, видеа и интервюта с хора, оформили сцената в първите години на прехода. Става дума за диджеи, артисти, работили по визиите и флаерите на събитията от това време, фотографи, организатори на партита и всякакви лица, докоснали се и участвали в рейв културата на България.  За която Илиев е на мнението, че не е просто мода, а начин на живот и философия, към която трябва да се отнасяме със същото уважение като с религия или други социални слоеве на обществото.

В книгата са събрани на едно място разнообразие от любопитни материали като снимки, флаери, плакати, статии. В нея можем да открием и интервюта с някои от основните герои от ранната родна рейв сцена, които застанаха пред камерата на БРА  още през 2021 г., за да споделят любопитни истории от епохата на първите партита у нас.  Интересното е, че достъп до тези съвременни видеоинтервюта и архивни материали получаваме през специално приложение на книгата и QR код, който ни отпраща до тях и допълва съдържанието чрез добавена реалност – AR филтри.

Представянето на колекционерския проект е на 28 април от 19:00 в новооткрития клуб ДОМ на ул. Ангел Кънчев 1. Освен самото представяне на фотокнигата в ДОМ ни очаква изложба и интервенция на пространството с различни светлини, аудио- и видеоинсталации и съпътстваща програма, продължаваща 3 дни.

В първата вечер зад пулта застават DJ Steven, Jassen Petrov, Kikk и Laylla Dane, които са герои от изложбата, състояла се преди 2 години, и чиито лични архиви от снимки, флаери, плакати и истории можем да открием в книгата. На втория ден на събитието се сблъскваме с по-твърдия звук на един от основателите на Sofia record и Porno BPMKei, а до него застават Roboknob и Vitya.  За финал в неделя е предвидена дневна програма с ембиент звучене, а отговорници за нея са Scav, Cinanamint  и Vladzen.  

Книгата може да бъде разгледана чрез инсталации в клуб ДОМ, както и да се закупи там през останалото време между дните 28.04 и 02.05. Тя излиза в тираж от 300 броя и е на английски език, а след изложбата може да бъде намерена в местата за колекционерски фотокниги в София или онлайн.

Фотокнигата Български Рейв Архив/БРА се издава от студио Phormatik с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Автор на проекта е Владислав Илиев, консултанти по дизайн и печат са Мартин Атанасов и Янко Джаров. Добавената реалност е реализирана с помощта на Михаил Илиев.